Färjestads David Tomasek.
Färjestads David Tomasek. Bild: Tommy Pedersen/TT

Målkvadrupel gav Färjestad segern: Speciellt

Färjestad var på väg mot en ny missräkning mot Rögle.
Då klev skyttekungen fram. David Tomasek gjorde samtliga hemmamål i straffsegern, 4–3 efter straffar.
– Det känns förstås speciellt, säger matchhjälten.

September och premiär för en ny säsong i SHL-ishockeyn. En tid när alla drömmar fortfarande är intakta.

Det är förstås alldeles för tidigt att säga något om hur allt kommer att sluta i vår men Färjestad och Rögle är två lag med höga ambitioner.

För Karlstadlaget började det på bästa sätt: med en stekhet målkung och vändning till seger mot vårens SM-finalist Rögle, 4–3 efter straffar. Samma lag som skickade ut Färjestad med 4–0 i matcher i kvartsfinalen.

– Jag gillade vårt tålamod. Vi behöll lugnet. Cred till oss. Rögle är ett bra lag. De gick till final, är effektiva, starka och snabba, säger fyramålsskytten David Tomasek.

Spännande nykomlingar

Mer spännande än resultatet i den första matchen är kanske ändå nyförvärven och en första vink om hur de kommer att fungera i sin nya miljö.

Oskar Steen, tillbaka i Färjestad efter fem säsonger i Nordamerika, sporrades av inramningen och hans kedjekamrat Viktor Lodin, från Oskarshamn, visade att hans fysik kommer att stärka Färjestad och irritera motståndarna.

I Rögle fick Leon Bristedt, tillbaka i klubben efter två säsonger i Schweiz, med sig två assist och Jacob Peterson, som tillbringat tre år på andra sidan Atlanten, en passningspoäng.

Men mest glänste Tomasek.

Tjecken gjorde 25 mål förra säsongen.

Nu är vårens världsmästare på väg mot 208. Eller?

– Kul men korkat. Ibland går det bra i livet men jag försöker vara ödmjuk. Det är förstås speciellt men nästa match är det någon annan som gör målen.

Hade ett mål till i sig

Tomasek tvekade inte när han fick chansen att lägga den avgörande straffen trots att han missade sin första i straffläggningen.

– Tomas (Mitell, tränare) undrade om jag hade ett mål till i mig. Jag sade ja. Jag hade en bra känsla, säger 28-åringen.

Färjestads förstamålvakt Max Lagacé skadade sig och utgick med 55 sekunder kvar av förlängningen. Ersättaren Damian Clara, ny från Brynäs, räddade tre av fyra Röglestraffar.

För Rögle och Leon Bristedt slutade det alltså i moll, trots en 3–1-ledning med fem minuter kvar av tredje perioden.

– Vi spelar ganska bra hockey i 58 minuter. Sen måste vi såklart lära oss att vinna. Det svider att vi slarvar bort det, säger nyförvärvet.