Anna Holmdahl White är projektledare för Lysekils Women's Match och taktiker i Marie Björling Duells team.
Anna Holmdahl White är projektledare för Lysekils Women's Match och taktiker i Marie Björling Duells team. Bild: MATHIAS BERGELD

Marie Björlings team blickar framåt

Marie Björling Duell gjorde comeback i matchracing-VM i Lysekil med sitt team Emerson. Trots sorti i kvartsfinalen är teamet nöjda med prestationen.
– Vi hoppas att detta leder till inbjudningar till fler tävlingar framöver, säger taktikern Anna Holmdahl White.

ANNONS

När kvartsfinalerna summerades i matchracing-VM i Lysekil kunde man konstatera att inga svenska team skulle finnas kvar på finaldagen då semifinalerna inleddes. Ett av de svenska teamen som deltog var Marie Björling Duells Team Emerson.

– Det har varit jättekul att få möjlighet att segla VM på hemmaplan och med de förutsättningarna vi hade har vi gjort vårt bästa möjliga, säger teamets taktiker Anna Holmdahl White.

Efter en trög start lyckades Team Emerson knipa en fjärdeplats i round-robin, som gruppspelsfasen kallas. Trots den fina formen valde franska världsettan Pauline Courtois att ställas mot det svenska teamet redan i kvartsfinal.

– Hon ville nog möta oss igår eftersom det skulle vara lättare vind än idag. Hon är tryggare med de förutsättningarna, säger Anna Holmdahl White.

ANNONS

Solen har kommit och gått

Trots att det blev sorti redan i kvartsfinalen efter förlust 3-1 var Anna Holmdahl White nöjd med hur teamet genomförde mästerskapet i Lysekil. Hon jämför med hur det var för tio år sedan när de tog silver.

– Nu har vi ju haft en väldigt brant utvecklingskurva eftersom vi inte seglat på ett tag och vi var också lägst rankade inför mästerskapet. När vi förlorade för tio år sedan vann en riktig outsider och vi var väldigt besvikna, säger hon.

Det har varit varierande väderförhållanden under mästerskapet även om vindarna varit bra, med undantag från fredagsförmiddagen då kvartsfinalerna kördes. En del regn kan ha hållit besökarna borta men det var framförallt den soliga kvartsfinaldagen som var höjdpunkten. Anna Holmdahl White är även projektledare för arrangemanget.

– Det var riktigt härlig stämning på läktarna under kvartsfinalerna. Man såg flaggor överallt och hörde folk som skrek redan vid starten. Detta har också varit ett drömstartfält och ett större medieintresse nu när det är VM, särskilt internationellt, säger hon.

Oviss framtid för Team Emerson

Redan när man packar ihop efter årets mästerskap börjar planeringen för nästa år då Lysekil återigen står värd för WIM Series.

– Vi påbörjar arbetet med att hitta partners och sådant redan nu och sedan framåt våren blir det mer fokus på marknad och kommunikation.

ANNONS

Hur det blir med Team Emerson och vidare tävlingar är ännu inte klart.

– Alla frågar om framtiden men vi har inte pratat igenom det än. Jag hoppas det blir en fortsättning. Nu när vi klättrat på rankingen kan vi få fler inbjudningar till andra tävlingar.

ANNONS