Mikael Ymers första ord efter avstängningen

Mikeal Ymer har stängts av i 18 månader på grund av missade dopningskontroller.
Nu uttalar sig den svenske tennisstjärnan om händelsen.
”Det har varit overkliga och tuffa dagar för mig”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

ANNONS
|

Tennissverige chockades förra veckan när Mikael Ymers, rankad 51:a i världen, meddelade att han stängts av i 18 månader på grund av att han missat tre olika dopningskontroller under en 12-månadersperiod under 2021.

Nu uttalar han sig för första gången sedan beskedet om händelsen och menar på att han har blivit orättvist bestraffad.

"Det känns som en hemsk dröm. Jag tycker inte att rättvisa har skipats. Varken med beslutet i sig eller den efterföljande bestraffningen, vilken ser helt oproportionerligt ut jämfört med andra”, skriver han på Twitter.

Mikael Ymer menar på att han straffas onödigt hårt på grund av vad han menar är en ”logistisk fråga”. Han hävdar nämligen att han missade kontrollerna på grund av det hektiska liv, med schemaändringar och resor, som kommer av att vara tennisproffs.

ANNONS

”Jag är 24 år gammal, på toppen av min karriär med en hög ranking och jag har blivit avstängd i 18 månader. Jag är inte avstängd för att jag har fått en orättvis fördel mot mina kollegor, inte för att ha vanärat sporten, inte för att ha tjänat pengar på ett otillåtet sätt, utan på grund av en logistisk fråga som jag inte hade någon möjlighet att påverka”, skriver Mikael Ymer.

Experten: ”En del av deras arbete”

Åke Andrén-Sandberg, som i 20 år var ordförande för Riksförbundets dopingkommission, delar inte Mikael Ymers bild. Han har i en tidigare intervju med TT berättat gett sin syn på avstängningen som han tycker är väntad och rimlig.

– Man kan tycka att det är hårt, men det här är vardagsregler som gäller alla i den yttersta idrottseliten. De är yrkesmän, det här är en del av deras arbete och de tjänar miljoner mer än vad du och jag gör, och då får man kanske underkasta sig de regler som finns.

Han förklarar reglerna som Ymer har brutit mot.

– Alla elitidrottare ska på förhand rapportera var de finns under en timme varje dag, året om, så att dopningstestare ska kunna hitta dem. Mikael Ymer har vid tre tillfällen inte varit på det ställe han uppgett att han ska vara på, eller inte rapporterat var han har varit – då blir man avstängd.

ANNONS

Mikael Ymer: ”Andra spelare har friats”

2018 stängdes den svenska löparen Meraf Bahta av i tolv månader på grund av samma regelbrott som nu Mikael Ymer gjort sig skyldig till.

Ymer menar dock att han det finns de som har friats helt efter liknande missar.

”Jag vet med säkerhet att andra spelare har friats efter att ha fått tre anmärkningar (senaste gången var 2022), trots att deras fall liknar mina väldigt mycket. Så varför just jag?”, skriver han.

LÄS MER:Oerhört korkat, Ymer – även om du inte är dopad

LÄS MER:Expert: Därför stängs Ymer av

LÄS MER:Tennisförbundets Christer Sjöö om Mikael Ymers avstängning

LÄS MER:Björkman köper inte Ymers ursäkt: Alla kan reglerna

ANNONS