Truls Möregårdh spelar OS-kvartsfinal i kväll.
Truls Möregårdh spelar OS-kvartsfinal i kväll. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Möregårdh mot svenskdödare i OS-kvart: "Orolig"

Truls Möregårdh har gett Sverige en släng av pingisfeber. Men kvällens OS-kvartsfinalmotståndare Omar Assar ger inga bra vibbar.
– Omar kommer ta väldigt många av mina förstaattacker och jag kommer känna att jag blir orolig, säger 22-åringen.

ANNONS
|

Truls Möregårdh lär sent glömma sin långa onsdag i den olympiska bordtennishagen i Paris. Först en tidig dunderskräll mot kinesiska världsettan Wang Chuqin, tio timmar senare en ny seger mot taiwanesen Kao Cheng-Jui.

Nu har Möregårdh medaljvittring, men ödmjukheten är stor inför kvartsfinalen mot veteranen och Sverigebekantingen Omar Assar. Den 33-årige egyptiern, med förflutet i bland annat Halmstads BTK, slog ut Mattias Falck i OS för tre år sedan och har också två segrar mot Möregårdh, bland annat i fjolårets VM.

– Det kommer vara en nervös match, men hoppas jag hittar nån lösning. Har man torskat två gånger tidigare så betyder det att man har tufft för en motståndare, säger Möregårdh.

ANNONS

Flög in efter skrällen

Svensken hade ett starkt stöd från läktarna när kvartsfinalplatsen säkrades. Mamma Lena och pappa Calle var på plats sedan tidigare, flickvännen Leah och brodern och tränaren Malte flög i all hast in till Paris så fort världsettan var knockad på förmiddagen.

Och förbundskapten Jörgen Persson hoppas att Truls Möregårdh kan surfa vidare på framgångsvågen. Även om Assar – 22:a på världsrankningen där Möregårdh är 26:a – inte är en drömmotståndare.

– Truls spelar ju så bra och har skapat sig ett jättesjälvförtroende efter de här två goa vinsterna. Han är i bra ordning, det gäller bara att lita på sitt spel, säger den förre storspelaren.

Möregårdh, mentalt dränerad efter två tuffa OS-matcher på en dag, siktade samtidigt på att samla kraft inför det sena kvällsmötet (start 21.00) mot Assar.

– Jag ska försöka sova så länge jag kan och sedan gå runt och vara rastlös och vänta på det roliga.

"Pendlar väldigt mycket"

Assar ordnade sin kvartsfinalplats via 4–2 i set mot kazaken Kirill Gerassimenko.

– Han (Assar) pendlar väldigt mycket. Han ser ganska dålig ut ibland och sedan fem bollar i rad kan han vara grym. Det kommer gå upp och ner i matchen, säger Möregårdh.

Sveriges senaste OS-medalj i bordtennis tog Jan-Ove Waldner för 24 år sedan, ett silver i herrsingeln i Sydney.

ANNONS

Fakta: De möts i OS-kvartsfinalerna

Truls Möregårdh, Sverige-Omar Assar, Egypten.

Hugo Calderano, Brasilien-Jang Woo-Jin, Sydkorea.

Felix Lebrun, Frankrike-Lin Yun-Ju, Taiwan.

Harimoto Tomokazu, Japan-Fan Zhendong, Kina.

ANNONS