Northug dömd till fängelse i 50 dagar

ANNONS
|

Northug blir av med körkortet för gott, vilket innebär att han kan ansöka om ett nytt om tidigast fem år.

Northug, som kraschade i maj med 1,65 promille alkohol i blodet, säger att han inte har några invändningar mot strafförslaget.

Petter Northug var samlad och svarade lugnt och och med låg röst på tingsrättsdomaren Ingrid Stigums frågor och påståenden.

Den allvarligaste punkten han stod åtalad för var att Northug i tre förhör sade att det var hans medpassagerare som körde bilen - och först efter tolv timmar erkände att det var han som körde.

-Jag var i chock när jag vaknade på polisstationen och stängde in mig i min egen värld och försökte att komma ur situationen så bra som möjligt. Jag förstod inte allvaret förrän jag senare på dagen hade pratat med mina närmaste, säger Northug om att han först ljugit. -Om jag hade varit vid mina sinnen så hade jag aldrig satt passageraren i en sån situation. Det var fel att ge en förklaring så pass tidigt, promillen var såpass hög.

Petter Northug kan nu ansöka om att få sitt fängelsestraff omvandlat till att bära fotboja eller att få avtjäna sitt straff efter den kommande skidsäsongen.

ANNONS

– Det har varit en tung dag och jag har blivit påmind om de tanklösa handlingar jag gjorde den 4 maj. Jag har svikit mina närmaste och de som sett upp till mig. Jag får leva med skammen, men nu ska jag fokusera på framtiden, sade Petter Northug vid en presskonferens där journalisterna inte fick ställa några frågor.

ANNONS