Johan Hedsberg.
Johan Hedsberg.

Ny DC-kapten redo för utmaningen i Tunis

Han behövde tid på sig för att tacka ja. Nu ska Johan Hedsberg se till att Sverige klättrar i Davis Cup.

ANNONS
|

Första tanken var att det måste vara en felringning. Det var först när Svenska tennisförbundet utvecklade sitt resonemang och koncept som Johan Hedsberg insåg att samtalet verkligen ägde rum och var på riktigt.

Ändå kunde han inte ge något rakt svar på frågan: Vill du bli Sveriges nye Davis Cup-kapten?

- När de hade förklarat hur de ville ha det, att det skulle vara på veckobasis, så tänkte jag först: "Nej, jag jobbar ju heltid", säger Hedsberg, en av tränarna vid tennisakademin Good to Great.

ANNONS

Behövde tid

47-åringen tackade dock inte nej, utan var klok nog att be om några dagar för att ordentligt tänka igenom vad rollen innebar och var han egentligen stod i frågan.

Betänketiden gjorde att han ändrade sig och tackade ja.

- Jag är ju långsam överlag och behöver mycket tid på mig, och nu var det säkert alldeles för mycket för deras smak, säger Hedsberg och skrattar.

- Jag kommer inte ihåg hur många dagar det handlade om men jag minns i alla fall att jag ältade det här fram och tillbaka. Men till slut tänkte jag: "Vad fasen, det här låter ju lite för roligt för att inte ta de här veckorna som det handlar om".

TT: Hur funkar upplägget för dig?

- Jag hoppas att det kommer att funka. Det är klart att det är lite stressigt så här före en match, även om man inte jobbar med det så gör man det ändå. Det går inte bara att blunda fram tills avfärd, säger han.

ANNONS

- Vi får testa och se hur det är.

TT: Vad har du för känsla inför första uppdraget som DC-kapten?

- Det känns väldigt nytt så klart men det ska bli kul. Vi har ju sett vilka spelare Tunisien har, bland andra (Malek) Jaziri som är 51:a i världen. Det gör ju att vi ställs mot en världsspelare.

Vill uppåt

Davis Cup-matchen Tunis är Sveriges första i Europa/Afrika-zonens grupp 2, så långt ner i turneringsstrukturen har tennislandslaget aldrig varit.

- Tennisen har självklart vart bättre men, fan... Vi är här och nu, vi får försöka jobba där vi är, jobba med det vi har. Jag tror att det är bra att gräva där man står i stället för att analysera för mycket kring vad som har hänt och vad som ska ske, säger Johan Hedsberg, som gärna blir förbundskaptenen som tar upp Sverige igen.

ANNONS

- Ja, det är klart. Uppåt vill man alltid. Men vi får försöka vara här och nu. Det är många matcher som måste vinnas för att ta det steget, säger han.

Elias och Mikael Ymer, ledig respektive skadad, missar DC-matchen. I stället vilar ansvaret på Isak Arvidsson, Patrik Rosenholm, Johan Brunström, Andreas Siljeström – och så klart Johan Hedsberg.

Vid seger avancerar Sverige till andra omgången, vid förlust väntar en playoff för att hålla sig kvar i divisionen.

Fakta: Johan Hedsberg

Ålder 47 år.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Är Sveriges nye Davis Cup-kapten.

Övrigt: Tränare i tennisakademin Good to Great. Huvudansvarig för Mikael Ymer. Tidigare anlitad av förbundet som juniorlandslagskapten, 2001–2012. Har tidigare varit assisterande Fed Cup-kapten i sex år.

Källa: Svenska tennisförbundet.

Fakta: Sveriges trupp

Patrik Rosenholm, rankad 531 i singel och 413 i dubbel.

Isak Arvidson, 569 och 183.

Andreas Siljeström, 68 i dubbel.

Johan Brunström, 83 i dubbel.

Fakta: DC-lottningen

Fredagens matcher:

Klockan 10.00: Malek Jaziri mot Isak Arvidsson. Davis Cup-matchens första möte följs sedan av Aziz Dougaz–Patrik Rosenholm.

Lördag:

Klockan 12.00: Anis Ghorbel och Malek Jaziri mot Johan Brunström och Andreas Siljeström.

Söndag (eventuellt):

Klockan 10.00: Malek Jaziri–Patrik Rosenholm och sedan Aziz Dougaz–Isak Arvidsson

ANNONS