Linn Blohm försöker stoppa Helena Elver.
Linn Blohm försöker stoppa Helena Elver. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Ny medaljmiss: "Trött på att komma fyra"

Ständigt dessa fjärdeplatser.
De svenska handbollsdamerna blir utan OS-medalj efter 25–30 i bronsmatchen mot Danmark.
– Det är mycket vi kan ta med oss från de här matcherna, men nu är jag trött på att komma fyra, säger Linn Blohm till Max.

ANNONS
|

Till de blågula fjärdeplatserna i VM 2017, OS 2021 och VM 2023 kan vi nu också lägga OS 2024.

Och den här medaljmissen lär smärta länge hos de svenska spelarna.

I semifinalen mot Frankrike var Sverige bara sekunder från en historisk bragd. Det som nog gör mest ont efter bronsmatchen är snarare att svenskorna stod för en så blek insats när man fick en ny chans att fixa en OS-medalj.

Knappt två dygn efter semin var det tidig avkasttid och ovanligt glest på läktarna i Lille. Nere på planen bjöd inte lagen på någon handbollspropaganda i kampen om bronset.

Allra minst ett slarvigt Sverige.

ANNONS

– Det är inte så att vi inte är laddade, det är tvärtom, vi är så jävla laddade. Men det hjälper ju inte, man ska ju vara bra också, säger lagkapten Jamina Roberts i Max.

Tomas Axnér kallade sina styrkor till timeout med knappt 17 minuter spelade och underläge 6–9. Johanna Bundsen, målvakten som radat upp toppinsatser under OS-turneringen, fick sätta sig på bänken efter en start där hon bara motat ett av tio danska skott.

Inhopparen Evelina Eriksson fick en roligare start – delvis tack vare bättre hjälp av det svenska försvaret.

Trots fem räddningar från Eriksson var det fortsatt underläge, 13–15, inför andra halvlek.

Sverige fick fortsätta jaga efter paus. Bundsen kom tillbaka in i målet, med drygt åtta minuter kvar och underläge med tre mål.

– Jag tycker vi gör en otroligt dålig match, framför allt bakåt. De kommer till alldeles för lätt och vi springer runt som yra höns där. Det är tråkigt att vi gör den här matchen i dag, säger Jamina Roberts.

Någon riktig slutforcering blev det inte. Underläget växte till både fyra och fem – och Sverige var ett slaget lag.

– Just nu är jag bara helt tom. Jag tror alla känslor kommer komma sen. Det känns så jävla segt att vi gör vår sämsta försvarsmatch i en bronsmatch. Jag tycker att vi har steppat upp hela turneringen men i dag kom vi inte alls upp i det, säger Linn Blohm.

ANNONS

I finalen senare i dag gör Frankrike och Norge upp om guldet.

ANNONS