Orienterings-SM – mitt i Göteborgs stadsmiljö

Byt ut träd och skogsstigar mot lägenhetshus och bilvägar. Där har du den speciella orienterings-grenen sprint.
I helgen arrangeras SM på Hisingen, där världsstjärnor som Tove Alexandersson letar kontroller i stadsmiljö.

ANNONS
|

Fram till nu har Anita och Sören Nilsson suttit en bit bort från målrakan, och tittat på orienterarna som spurtar in, en efter en. Men nu börjar paret långsamt söka sig bortåt mot målfållan. De har tagit sig hit för att heja på sitt barnbarn och hennes pojkvän. De ska leta upp barnbarnet, mitt i folksamlingen vid målgången.

Det är sprint-SM i orientering, mitt i ett lägenhetsområde i Kvillebäcken. Tjejerna i målfållan har precis genomfört SM-helgens första tävling, ett kval på knappa kvarten. På deltagarlistan samsas världsstjärnor som Tove Alexandersson med ambitiösa amatörer, som Anita och Sörens barnbarn.

ANNONS

De hittar henne till slut, och får chans att prata en stund.

– Hon verkade inte särskilt nöjd, berättar Anita Nilsson.

Anita och Sören Nilsson är på plats som publik när sprint-SM i orientering arrangeras i Kvillebäcken.
Anita och Sören Nilsson är på plats som publik när sprint-SM i orientering arrangeras i Kvillebäcken. Bild: Jonatan Häggström Wedding

Men paret Nilsson är ändå glada över att vara på plats.

– Orientering är en härlig sport. Man får ju inte se så mycket mer än målgången, men det är ändå roligt att vara här, säger Anita Nilsson.

– Det viktigaste är att vi får umgås med vårt barnbarn, och hennes pojkvän.

Orientering i stadsmiljö – annorlunda gren

Medan Anita och Sören börjar leta efter en fikaplats går de sista tjejerna i mål. Damernas sprintkval är avslutat och SM-helgen är igång. Det är något som de lokala orienteringsklubbarna har sett fram mycket emot. Anders Larsson från Tolereds AIK är tävlingsledare.

– Det betyder mycket för klubbarna häromkring att få gå ihop och hjälpas åt med ett arrangemang på det här sättet. Vi är bra på att samarbeta. Det är också viktigt att få erfarenhet av en tävling på elitnivå, säger han.

Det var bara två år sedan Göteborg hade ett SM i orientering senast. Då var det medel- och långdistans i skogarna runt staden. I år har det alltså blivit dags igen, men den här gången handlar det om sprint i stadsmiljö.

ANNONS

En lite speciell gren inom orienteringen, där allt går mycket snabbare och minsta lilla misstag kan kosta mycket. Det fick hemmalöparen Erika Källvik Leufvén från IFK Göteborg känna på.

Knockout-sprint

Sprint är orienteringens kortaste distans, där det vanligtvis tar runt 10-15 minuter att komma runt banan.

Till skillnad från medel- eller långdistans utövas sprint ofta i stadsmiljö, parker eller små skogsdungar. I en vanlig sprint startar deltagarna individuellt och försöker få så bra tid som möjligt.

Det är som en skidsprint, med kvartsfinaler, semifinaler och en final. Det finns olika spridningsmetoder, när det gäller kartor och banan. Ibland kör alla samma karta, ibland ska de ta kontrollerna i olika ordning, och ibland skiljer sig banorna lite grann för att deltagarna inte ska kunna få hjälp av varandra. Vilken spridningsmetod som används brukar hållas hemligt för deltagarna innan tävlingen.

– Jag bommade en kontroll precis i början och tappade tid. Så det var inte mitt bästa lopp, säger hon.

Erika och hennes tvillingsyster Johanna har precis joggat ned efter kvalet. De båda föredrar att springa distanslopp, men uppskattar att få lite omväxling i form av dagens sprint, där man gör sin runda på 10-15 minuter.

– Det är jättestor skillnad mellan sprint och distans, säger Johanna Källvik Leufvén.

Hon fortsätter:

– Man behöver helt olika kvaliteter för att det ska gå bra. I sprint handlar det väldigt mycket om att hitta bra vägval och ta vara på varje sekund.

Tvillingarna Johanna och Erika Källvik Leufvén gör mycket tillsammans inom orienteringen. Nu är båda med och tävlar i sprint-SM hemma i Göteborg.
Tvillingarna Johanna och Erika Källvik Leufvén gör mycket tillsammans inom orienteringen. Nu är båda med och tävlar i sprint-SM hemma i Göteborg. Bild: Jonatan Häggström Wedding

Vill nå världcupen

Johanna och Erika har nyligen flyttat hit från hemorten Åmål. De har börjat tävla för IFK Göteborg, och drömmer om att nå världscupen.

Men just den här helgen har de 22 år gamla tvillingsystrarna inte särskilt höga förhoppningar. De fokuserar mest på att göra sitt bästa och ha roligt.

– Sprint är väl inte min grej riktigt, och jag har haft lite problem med skador och annat. Mitt mål är att få en bra placering i Swedish league, säger Erika Källvik Leufven.

ANNONS

För det är inte bara SM som avgörs i Göteborg den här helgen. Söndagens sprint är även en del av Swedish league, en cup där orienterarna samlar på sig poäng under hela säsongen.

Kval, Knockout-sprint, vanlig sprint, sprintstafett, SM, Swedish league – det är mycket att hålla koll på för Göteborgsklubbarna som arrangerar helgens tävlingar.

Men tävlingsledaren Anders Larsson tycker att arrangörerna har fått ihop det bra.

– Vi har haft mycket att förbereda och planera, men eftersom klubbarna hjälpts åt har det gått bra. Det har varit ganska lätt att få folk att ställa upp och hjälpa till, som funktionärer.

Att arrangera ett SM handlar bland annat att se till att regler följs, att orienterarna springer säkert ute på banan och att det blir rättvist.

En del i detta är så kallad ”avlysning” av tävlingsområdet. Det vill säga att de som ska delta inte får röra sig i tävlingsområdet för att reka innan tävlingen.

Prestige mellan tvillingarna

Tvillingarna Johanna och Erika Källvik Leufvén har tävlat i det här området i Kvillebäcken förut, och kanske har de någon fördel av det. Men trots att de bor i Göteborg har de inte lockats av möjligheten att bryta mot avlysningsreglerna.

ANNONS

– Det är faktiskt väldigt mycket fair play inom orienteringen. Man litar på att alla är ärliga och inte försöker vinna några fördelar. Vi är snarare vänner än rivaler, säger Johanna.

Men visst finns det en rivalitet mellan IFK Göteborgs tvillingsystrar. Efter kvalet har Johanna lyckats bäst, men det kan ändras snabbt.

– Det är klart vi unnar varandra framgång. Och om jag har en dålig dag kan jag glädjas åt att Johanna har fått till ett bra lopp. Men det är klart som tusan att man vill vara bästa syster! Om jag ska vinna måste jag ju slå alla, även Johanna, säger Erika Källvik Leufven.

LÄS MER:Alexandersson om OS-drömmen: "Väldigt häftigt"

LÄS MER:Bara fyra år kvar – här är allt om OS 2026

LÄS MER:Alexandersson är årets kvinnliga idrottare

ANNONS