OS-boxaren Imane Khelif stämmer X-användare efter anklagelserna

Imane Khelif anklagades för att vara man och fick utstå trakasserier på bland annat X under OS. Nu stämmer hon användare på sociala media-plattformen, det rapporterar Variety.
– J.K. Rowling och Elon Musk nämns vid namn, säger advokaten Nabil Boudi.

ANNONS
|

Den algeriska boxaren vann OS-guld i 66-kilosklassen men vägen till guldet blev en mardröm för 25-åriga Khelif då hon pekades ut för att vara en man.

Strålkastarna riktades mot Imane Khelif efter att hon hade slagit ut italienska Angela Carini tidigt i turneringen. Italiens premiärminister Giorgia Meloni ansåg att matchen inte var på lika villkor.

– Jag tycker att idrottare som har manliga genetiska egenskaper inte bör tillåtas tävla mot kvinnor. Inte för att diskriminera någon utan för att skydda kvinnliga idrottares rätt att tävla på lika villkor, sa premiärministern då.

IBA, internationella boxningsförbundet, förbjöd Khelif att tävla i VM förra året då hon blivit underkänd i ett könstest. Men då det är Internationella olympiska kommittén som arrangerar OS-boxningen utan inblandning av IBA tillät de Khelif att vara med i sommarspelen, något som alltså möttes av kritik.

ANNONS
Elon Musk äger X och är en av många som anmärkt på Khelifs OS-tävlande.
Elon Musk äger X och är en av många som anmärkt på Khelifs OS-tävlande. Bild: Jordan Strauss

Förutom Meloni kritiserade även Elon Musk och J.K. Rowling 25-åringens deltagande. Därtill fick Khelif utstå mycket hat på sociala media-plattformen X. Nu har hon skickat in en stämningsansökan till franska åklagarmyndigheten, enligt Variety.

Musk, Rowling och Trump förkommer i utredningen

Det är Khelifs franska advokat Nabil Boudi som bekräftar för det amerikanska tidningsmagasinet att de stämmer flera konton på X. Han berättar att stämningsansökan riktas mot alla användare på plattformen som skrivit nedsättande kommentarer till Khelif.

– De gäller även de som skrivit hatiska inlägg under pseudonymer, säger Nabil Boudi.

Flera kända personer förekommer i utredningen.

– J.K. Rowling och Elon Musk nämns vid namn, bland många fler.

Även Donald Trump kommer utredas.

– Trump twittrade så oavsett han är nämnd med namn eller inte i stämningsansökan blir han automatiskt en del av åtalet, säger advokat Boudi.

LÄS MER:Imane Khelif vinner OS-guld

LÄS MER:Quiz: Har du koll på OS 2024?

LÄS MER:Snoop Dogg och bajsvatten – så minns vi OS

ANNONS