OS-elden i Paris: Ånga och 40 ledstrålkastare

Årets OS-eld är ingen naturlig sådan. Istället utgörs den av ett miljövänligt spektakel bestående av bland annat 40 led-strålkastare.
Men intresset för att se den verkar vara brinnande.

ANNONS
|

Under invigningen av de 33:e olympiska spelen tände judomästaren Teddy Riner och friidrottsstjärnan Marie-José Perec den olympiska elden, innan den läts sväva fritt över Paris. Därefter svävade den brinnande ringen iväg i luften, uppburen av en luftballong.

Eller?

Svaret är faktiskt nej.

”En minutiös kombination”

För någon ”riktig eld” är det inte tal om. Det som sken över Paris var egentligen ånga, upplyst av 40 strålkastare, vilket skapar det som ser ut att vara en eld med sju meter i diameter.

Designern bakom är fransmannen Mathieo Lehannerus, som skapat spelens första eld utan utsläpp genom tiderna. Frågan är därmed om någon olympisk ”eld” faktiskt har tänts.

ANNONS

En minutiös kombination av ett moln av dimma och ljusstrålar. Den olympiska elden kommer att flimra med elektricitet som enda energikälla”, beskriver arrangören själv det hela som.

Men det är inte heller bara själva elden som sticker ut. Tidigare år har OS-besökarna vant sig vid en fast eld, oftast belägen vid någon av huvudarenorna för spelen.

I år är den desto mer rörlig – när den inte står parkerad i Tuilerieträdgården under dagarna. När solen går ner lyfter den från marken och stiger 60 meter upp i luften för att vara synlig över den franska huvudstaden.

Hyllning till franska historien

När den under dagtid står på jordens yta finns möjligheten att spana in den på plats. Eller snarare fanns. Intresset för de 100 000 gratisbiljetterna har varit stort, de har gått åt som smör i solsken och är för tillfället slut.

Elden är inte heller det enda historiska föremålet att sväva i Paris himmel genom åren. 1783 genomförde forskaren Pilâtre de Rozier och markisen François d'Arlandes mänsklighetens första flygning någonsin, i en luftballong konstruerad av Montgolfier bröderna, i den franska huvudstaden, bland annat.

Något som alltså återspeglas i designen av den olympiska elden anno 2024.

LÄS MER:Victor Lindgrens glädjetårar: Säkrade Sveriges första silver i Paris

LÄS MER:Svensk till OS-åttondel – nu väntar världsettan

ANNONS