Guldaget från OS i Tokyo, Rolf-Göran Bengtsson (reserv), Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och förbundskapten Henrik Ankarcrona. Arkivbild.
Guldaget från OS i Tokyo, Rolf-Göran Bengtsson (reserv), Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och förbundskapten Henrik Ankarcrona. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

OS-hjältarna från Tokyo hoppar även i Versailles?

Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann OS-lagguldet i Tokyo.
Med som reserv var Rolf-Göran Bengtsson.
Mycket talar för att just den kvartetten stallar upp sina hästar i Versailles senare i sommar.

ANNONS

Först den 8 juli är sista dag för förbundskaptenen Henrik Ankarcrona att anmäla OS-laget.

Planen är att redan den 30 juni offentliggöra de tre ryttare plus en reserv som ges chansen att försvara guldet från 2021.

Ryttarna presenteras i samband med GCT-tävlingarna på Stockholms stadion.

Enda chansen att matcha ett tilltänkt OS-lag är vid midsommaraftonens laghoppning i Rotterdam. Ankarcrona är på plats med samma kvartett som han reste med till Tokyo.

Förbundskaptenen vill inte gå några händelser i förväg, men på frågan hur stor betydelse laghoppningen i Rotterdam har för hans OS-uttagning svarar han:

– Absolut mycket, sedan är det inte bara en tävling det handlar om. Det är en långsiktig plan. Jag tror det är en del av våra framgångar de senaste åren. Vi kokar aldrig ned det till att "lyckas ni inte här så är ni inte aktuella". Då tror jag att man formtoppar för tidigt för att komma med.

ANNONS

"Jag har en idé"

– Men ju närmare man kommer desto mindre tid finns det för missöden, om man uttrycker det så.

Har du bestämt dig vilka tre ryttare du vill ha i OS?

– Det är klart att jag har en idé, som jag haft länge. Sedan har jag justerat den lite grann. Det viktiga är att alla som har kapacitet och möjlighet att göra en satsning får den stöttning de vill ha.

– Skulle jag låsa fast mig vid tre ekipage och något händer vill jag inte stå handfallen.

Och något hände.

Jens Fredricson, med i guldlagen 2022 (VM) och 2023 (EM), tvingades nyligen avbryta sin OS-satsning på grund av Markan Cosmopolits skada.

– Han var absolut ett namn i mina olika konstellationer med tanke på hans starka bidrag i våra senaste framgångar. Det är väldigt tråkigt för Jens och hans team, säger Ankarcrona.

Genrep även för dressyren

I början av nästa vecka presenterar Ankarcrona sin "långa lista" på OS-aktuella ryttare. På den finns även Wilma Hellström och Petronella Andersson med.

Parallellt med laghoppningen i League of Nations rider ett toppat svenskt dressyrlag sitt OS-genrep i Nations Cup, även det i Rotterdam.

Förbundskaptenen Bo Jenå matchar det bästa han har i form av Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Maria von Essen.

ANNONS

Precis som Ankarcrona presenterar Jenå inom kort sitt OS-lag. Detsamma gäller för kollegan Fredrik Bergendorff i fälttävlan, den tredje ridsportgrenen med svensk representation i Versailles utanför Paris.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Arkivbild.
Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Tävlingarna i Rotterdam

Runt månadsskiftet juni/juli spikar hoppningen och dressyren sina OS-trupper.

De femstjärniga tävlingarna i Rotterdam den här veckan får avgörande betydelse för förbundskaptenerna Henrik Ankarcrona (hoppning) och Bo Jenå (dressyr).

Här är några av tävlingarna att hålla koll på:

Hoppning:

Fredag 21 juni: Lagtävlingen League of Nations. Avgörs över två rundor (16.00 och 19.00).

Söndag 23 juni: Individuell GP-hoppning (14.30).

Dressyr:

Torsdag 20 juni: Lagtävlingen Nations Cup (09.35).

Lördag 22 juni: Individuell GP Special (15.30) och GP kür (18.40).

ANNONS