Silvermedaljörerna i bordtennis Anton Källberg, Truls Möregårdh och Kristian Karlsson firas av svenska folket efter att ha kommit hem från OS i Paris.
Silvermedaljörerna i bordtennis Anton Källberg, Truls Möregårdh och Kristian Karlsson firas av svenska folket efter att ha kommit hem från OS i Paris. Bild: Magnus Lejhall/TT

OS-hjältarna i pingis hemma igen: "Overkligt"

OS-hjältarna i bordtennis har återvänt hem och tre våningsplan av fans samlades för att välkomna dem.
– Jag vill fortsätta och ta fler medaljer för Sverige i olika mästerskap, säger silverhjälten Truls Möregårdh till TT.

ANNONS
|

Till tonerna av årets OS-låt kliver de tre spelarna och förbundskaptenen fram. Publiken viftar hejvilt med svenska flaggan och bordtennisrack.

Det redan höga jublet blir öronbedövande när Truls Möregårdh presenteras. Runt halsen har han de dubbla silvermedaljerna och så guldbanden från konfettikanonen som nyss avfyrades.

Hemma i Eslöv väntar ett stort mottagande för 22-åringen.

– Jag längtar sjukt mycket efter att träffa alla kompisar och familj. Det kommer att bli känslomässigt och gråtas mycket men det kommer bara att vara glädjetårar.

Först lite vila, sedan är det dags igen.

– Jag har aldrig spelat så bra som jag gjorde under OS. Jag är superglad att jag kunde göra det, men jag vill ju fortsätta och ta fler medaljer för Sverige i olika mästerskap.

ANNONS

Vardagen väntar

I det avgörande setet i semifinalen mot Japan tog Anton Källberg, 26, Sverige till final. Nu tar han emot folkets hyllningar med en silvermedalj runt halsen.

– Det känns fortfarande overkligt, jag förstår inte riktigt vad som har hänt. Att se så här mycket folk känns ännu mer overkligt.

Efter lite semester väntar vardagen hemma i tyska Düsseldorf.

– Det kommer att bli konstigt. Man har varit i en bubbla och inte behövt tänka på att tvätta och laga mat. Men det ska också bli skönt att komma hem, att kunna ta det lugnt och leva sitt normala liv.

Kristian Karlsson, 33, är den mest erfarna av de tre spelarna med många mästerskap i ryggen.

– Det är svårt att sätta ord på det. Fyra OS och nu äntligen få komma hem med en medalj runt halsen, det känns väldigt skönt och kul. Framför allt att ta det i lag som jag vet att vi alla brinner för och där vi är riktigt bra.

Utmanar Kina igen

På frågan om de kommer att ställa upp i nästa OS svarar alla ett rungande ja – förutom Jörgen Persson. Förbundskaptenens kontrakt löper ut efter OS.

– Vi får se, nu ska jag ha lite semester. Det är många faktorer. Jag ska sätta mig ner nu med plus och minus, det är mycket plus nu i alla fall.

ANNONS

Sist Sverige plockade hem medalj i OS, för 24 år sedan, var han själv med och spelade.

– Nu utmanar vi Kina igen, det tycker jag är det häftiga och det tycker även kineserna.

– De tycker det är något visst att möta Sverige, det är vi som slagit dem sist. Det blir något magiskt och de tycker det är superkul att vi är tillbaka på den stora scenen.

Silvermedaljören Anton Källberg beskriver OS-upplevelsen som 'overklig'.
Silvermedaljören Anton Källberg beskriver OS-upplevelsen som "overklig". Bild: Magnus Lejhall/TT
Det är första gången Kristian Karlsson kammar hem en OS-medalj.
Det är första gången Kristian Karlsson kammar hem en OS-medalj. Bild: Magnus Lejhall/TT
ANNONS