Österrikes Marcel Sabitzer, höger, sköt laget vidare till EM-åttondelsfinal som etta i grupp D. Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Österrikes EM-knall – vidare som gruppetta

Marcel Sabitzer sänkte Nederländerna med sitt 3–2-mål och Österrike vann överraskande grupp D i fotbolls-EM.
Frankrike blev grupptvåa efter 1–1 mot Polen sedan Kylian Mbappé gjort mål i comebacken efter sin näsfraktur i EM-premiären.

|

Det pratades mest om Frankrike och Nederländerna inför avgörandet av grupp D i fotbolls-EM i Tyskland. Men det var Österrike som vann gruppen efter en 3–2-seger mot Nederländerna i Berlin.

Borussia Dortmund-mittfältaren Marcel Sabitzer blev stor matchhjälte på Olympiastadion med det avslutande målet i den 80:e minuten.

– Det blir inte bättre än så här när du vinner på det här sättet, vinner gruppen och gör det avgörandet målet, säger Sabitzer enligt nyhetsbyrån AFP.

I och med segern passerade Österrike Frankrike och Nederländerna i gruppen. Fransmännen slutade tvåa efter 1–1 mot Polen i Dortmund. Nederländerna är också vidare till åttondelsfinal som en av fyra grupptreor.

Mbappés första EM-mål

I måndags i förra veckan nickade Kylian Mbappé in i österrikaren Kevin Dansos ena axel i EM-premiärmatchen i Düsseldorf. 25-åringen fick kliva av matchen med en ymnigt blödande näsa och en fraktur konstaterades. Efter att ha missat mötet med Nederländerna (0–0) i Leipzig på midsommarafton var Mbappé tillbaka i det franska laget i gruppavslutningen mot Polen.

Stjärnanfallaren, iförd en skyddsmask, satte då sitt första mål i EM när han säkert placerade in en straff i den 56:e minuten och gav Frankrike ledningen med 1–0. Han firade med att ta av sig den omtalade masken som han tränat i de senaste dagarna.

Polen åker hem

Målet var inte bara den blivande Real Madrid-spelarens första i årets EM-slutspel. Det var även hans första i EM-sammanhang någonsin sedan han förblivit mållös i Europamästerskapet för tre år sedan.

Omkring 20 minuter efter Mbappés ledningsmål fick Polen straff efter videogranskning sedan Karol Swiderski fällts av Dayot Upamecano. Frankrikes målvakt Mike Maignan räddade den första straffen från Polens storstjärna Robert Lewandowski. Men anfallaren fick slå om den eftersom Maignan bedömts ha rört på sig för tidigt. Lewandowski slog bollen i samma hörn, Maignans högra, och bollen gick i nät och matchen slutade oavgjort.

Polen var redan inför gruppavslutningen utslaget och lämnar EM med en inspelad poäng.

Österrike, Frankrike och Nederländerna gör Tyskland, Spanien, Schweiz och Italien sällskap i åttondelsfinal.

Kylian Mbappé blev målskytt direkt i comebacken i fotbolls-EM.
Kylian Mbappé blev målskytt direkt i comebacken i fotbolls-EM. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT