Perseus Karlström tog Sveriges första medalj på friidrotts-VM

I natt svensk tid bärgade Perseus Karlström hem Sveriges första medalj på friidrotts-VM när han tog brons på 20 kilometer gång under stort drama. Efter loppet kollapsade han mitt under en intervju med SVT och fick ledas ur den mixade zonen.
– Det är det tuffaste loppet jag gjort i hela mitt liv, säger en utpumpad Karlström.

ANNONS
|

Perseus Karlström var länge med i täten i 20 km gång. Efter en dramatisk kamp med kenyanen Samuel Gathimba säkrade svensken ett brons i hettan i Eugene, vilket han försvarade från VM i Doha för tre år sedan.

.– Det är så sjukt, det är så sjukt skönt, sa Karlström efter loppet.

Karlström var länge med i täten men tvingades släppa tättrion några kilometer innan mållinjen. Då såg Sverige ut att bli utan medalj.

Men svenskan, påhejad av mamman och förbundskaptenen Siv Gustavsson, hittade nya krafter på slutet och kunde vinna bronsduellen på säsongsbästa 1:19:18. Han blev till slut bara elva sekunder från guldet och fyra från silvret.

ANNONS

– Jag trodde att det var borta vid 14-15 km men fick bra kritik från min tränare och kunde kicka igång och grävde ner mig och kom tillbaka i loppet och var även med och ledde loppet, säger Karlström till SVT.

Kajsa Bergqvist mötte Karlström i en glädjekram efter målgången.

– Vilket lopp han gör! En helt otrolig insats, säger Bergqvist.

Under loppet vrickade Karlström foten, rapporterar Aftonbladet. På frågan om foten kan bli ett orosmoment för nästa lopp svarar han:

– Jag har fått den tejpad och ska få behandlingar här varje dag så jag hoppas det går över.

Karlström kollapsade i segerintervjun

Efter målgången tog kraftprovet ut sin rätt och Karlström tvingades avbryta sin segerintervju med SVT och lägga sig raklång ner på marken.

Han fick snabbt vätska och några kalla handdukar innan han fick ledas ut ur den mixade zonen.

– När all eufori lägger sig så får jag lågt blodsocker, allt snurrar så jag måste sätta mig. Jag fick ett krampanfall, säger Karlström.

Nu gäller det för Karlström att repa sig från urladdningen, för än är han inte klar. På VM:s sista dag går han loppet 35 kilometer där han tros ha ännu större medaljchans.

ANNONS