Perseus Karlström är bäst i Europa.
Perseus Karlström är bäst i Europa. Bild: JOEL MARKLUND

Perseus Karlström vinner guld i gång på friidrotts-EM 2024

Perseus Karlström har samlat på sig en hel drös mästerskapsmedaljer.
Nu kan han äntligen addera den ädlaste valören till sin samling.
Svensken var totalt överlägsen när han gick hem Sveriges första guld på friidrotts-EM i Rom.

ANNONS
|

Det stod tidigt klart att guldet i 20 kilometer gång skulle stå mellan Karlström och spanjoren Paul McGrath. Av de båda var det McGrath som satte in det första rycket.

Karlström bet i och samlade kraft. Med knappa fem kilometer kvar sprintade han ikapp – och klockade in på exakt samma mellantid som McGrath.

Sedan, efter 17 kilometer, exploderade Karlström fullständigt. McGrath var chanslös när svensken målmedvetet och skoningslöst vred upp tempot.

– Jag gick och väntade på att han skulle spränga sig i värmen. För jag visste att det skulle hända, förklarar Karlström i SVT.

Ensam på upploppet kunde han defilera hem Sveriges första medalj under mästerskapet – och sitt första individuella mästerskapsguld någonsin.

ANNONS

– Som han har slitit för det här guldet. Det känns helt fantastiskt, säger förbundskapten Siv Karlström, som också är Perseus Karlströms mamma, till SVT.

– Det är otroligt. Helt underbart!, säger han själv.

Drama på hotellrummet

Efter att ha sträckt upp armarna i en segergest stannade han sedan sin Garmin-klocka på tiden 1:19:13. Ner till McGrath skiljde till slut hela 18 sekunder.

Men hade det velat sig riktigt illa hade han inte kommit till start alls, avslöjar han i SVT. Han utvecklar kring sin kaosuppladdning i en intervju med Expressen.

Karlström trodde nämligen att han gjort av med sin nummerlapp.

– Jag hade min hög med nummerlappar på min dator. Jag pratade med några kompisar och skulle ta upp min träningsdagbok från ett par år tillbaka. Då ligger det bara en nummerlapp kvar på datorn. En? Jag fick världens panik. Jag vet att jag inte har rört på dom. Jag ringer mamma och säger att städerskan har snott mina nummerlappar, säger han till tidningen.

Räddaren i nöden blev ingen annan än mamma Siv.

– Mamma tittar under sängen och ser nummerlapparna. De ligger där i en perfekt hög under sängen. Man kunde inte se dem från där jag stod, pustar han ut.

ANNONS

Karlström har sedan tidigare ett EM-silver och fyra VM-medaljer på meritlistan.

Bronset i Rom plockades av hemmagångaren Francesco Fortunato.

LÄS MER:Örgryte-löparen Lisa Lilja vidare i friidrotts-EM

LÄS MER:Bianca Salming bryter friidrotts-EM i Rom

LÄS MER:Svenskens hälsena av: "Kände direkt"

ANNONS