Profilernas ordbråk om vargjakten: ”Vargen är inte nådig”

Vargjakten är igång och rör upp känslor. Så hos tidigare IFK Göteborg-målvakten, John Alvbåge som reagerar starkt över att det tillåts. Något som dock skidlegendaren, Thomas Wassberg tycker är helt rätt.

ANNONS
|

Licensjakten på varg infördes för tolv år sedan. Då hade beståndet återhämtat sig någorlunda från 1980-talet då vargen nästan var utrotad i Sverige.

– Vi hade ett rekordstort inventeringsresultat förra året, det största sen vargen återetablerade sig på 80-talet, sa Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg till GP nyligen.

LÄS MER:EU-kommissionen följer svensk vargjakt noga

Vargbeståndet i Sverige

I Sverige finns det 460 vargar. Totalt i Skandinavien finns det 540, enligt den senaste inventeringen i början av förra året.

För att uppnå ”gynnsam bevarandestatus” krävs 300 individer i stammen. Den nivån har Sverige förbundit sig till att hålla genom EU-lagstiftning.

Vargen lever framför allt i mellersta Sverige men kan stötas på i alla landskap förutom på Gotland.

Vargen är fridlyst i Sverige.

Årets jakt på varg pågår från 2 januari och fram till 15 februari. Där antalet vargar som får skjutas bestäms av berörda länsstyrelser. Förra året gavs det licens för att skjuta 33 vargar där 28 av dessa fälldes.

LÄS MER:Sex av tio vargar har skjutits på sex dagar

Där det finns tydliga gränser för hur få vargar Sverige kan gå ner till, enligt Simon Viklund.

ANNONS

– Det finns en nationell miniminivå på 300 vargar, det är som ett golv som vi inte får gå under. Sen sätter viltförvaltningsdelegationen upp mål för vad man tycker är lämpligt i respektive län, med en marginal till miniminivån.

LÄS MER:Man försökte köra på vargjägare – anhålls

Profilerna oense om vargjakten: ”Det finaste djuret vi har”

Att det nu får skjutas vargar är något som rör upp en hel del känslor. En som reagerar starkt mot att det tillåts är tidigare IFK Göteborg-målvakten och fotbollsprofilen John Alvbåge.

– Vargen är enligt mig det finaste djuret vi har. Det är klart att det är ett rovdjur, men vilka var först på jorden – människorna eller djuren? Varför ska vi bestämma över djuren? Så fort ett djur trampar människan på foten på något sätt blir det så här. Vargen kanske inkräktar på människans område, tar en hund eller ett får av en bonde – då är det för jävligt. Eller så tar den en älg som en människa hellre hade velat skjuta. Helt plötsligt ska vi skjuta av vargarna, men vargarna lever i det här hela tiden och håller koll på ekosystemet medan människan kan skjuta den starkaste eller svagaste individen utan att tänka på hur det påverkar flocken och ekosystemet, säger han till Expressen.

Men alla delar inte hans åsikter.

ANNONS

LÄS MER:Vargjakten 2023 igång – största licensjakten någonsin

En som inte gör det är skidlegendaren, Thomas Wassberg som tycker det är helt rätt.

– Det finns ju så pass mycket varg nu, mer än vad många tror, så det är väl inte något fel med den här jakten. De som påstår att vargen är utrotningshotad – de har fel. Det är den inte för det finns ganska gott om varg, så på det sättet är det ingen fara. Ska du ha någon balans måste du ha vargjakt, säger han till Expressen och fortsätter:

– Vargen är inte nådig om man släpper den fri för den äter slut på födan som finns åt den, åt oss och åt andra rovdjur. Vi har andra rovdjur också som behöver föda och släpper du lös vargen är den så pass grym att den äter så att det blir nästan tomt på ett ställe innan den flyttar på sig. Är det någon mening med det egentligen? Det är klart att vargen har sitt berättigande att finnas till, men den slår ut andra mindre rovdjur och då försvinner mångfalden på det viset.

ANNONS