Bakom den vackra fasaden har dressyren trovärdighetsproblem. Sporten har skakats av flera skandaler den senaste tiden.
Bakom den vackra fasaden har dressyren trovärdighetsproblem. Sporten har skakats av flera skandaler den senaste tiden. Bild: Henrik Montgomery/TT

Publiksuccé i OS – men djupa sprickor i fasaden

Fullsatta läktare dag efter dag och sportsliga prestationer i världsklass.
Det är den vackra fasaden i Versailles slottspark. Under ytan bubblar samtidigt oron.
Dressyren dras med trovärdighetsproblem.
– Man blir förvånad över att det finns folk som inte behandlar hästarna bra, säger svenska OS-ryttaren Therese Nilshagen.

ANNONS
|

En efter en har skandalerna rullats upp. Turerna kring dansken Andreas Helgstrands och engelskan Charlotte Dujardins oetiska träningsmetoder har rivit upp starka känslor hos den hästintresserade allmänheten.

En efter en har samtidigt ryttarprofiler – inte minst svenske världssexan Patrik Kittel – fördömt vad som skett bakom kulisserna hos kollegor de känner väl i den på elitnivå förhållandevis lilla dressyrfamiljen.

Internationella ridsportförbundet, FEI, har sedan en tid infört striktare regler och skärper sitt arbete för bättre hästvälfärd och kontroll.

Det är en absolut nödvändighet för att dressyren på sikt ska kunna behålla sitt existensberättigande i bland annat OS-sammanhang.

Tar bestämt avstånd

Kittel är en av de främsta ambassadörerna för sin sport, men även han har varit under lupp.

ANNONS

Han har tagit bestämt avstånd från Dujardins uppmärksammade misshandel av en häst under träning för några år sedan.

Landslagskollegan Therese Nilshagen avslutade i och med söndagens individuella final Dante Weltinos mästerskapskarriär. Hon säger att hon förfärades över den släppta video som visade hur Dujardin piskade en häst upprepade gånger.

– Det har man så klart tagit till sig av. Jag har varit chockad, förvånad och besviken. Det vi har sett har verkligen varit förfärligt.

Ska inte finnas i sporten

– Det var tråkigt att det kom upp just nu, men det är viktigt att det gör det. Att det uppdagas och blir utrett. Det är verkligen inte något som ska tillhöra vår sport, säger hon.

Vad kan ni toppryttare här på OS göra mer för att städa i den här sörjan?

– Det är upp till var och en att ha en bra hästhållning. För mig är det självklart att inte göra såna saker som det var i videon. Jag hoppas att såna som dras till såna tankar dras till andra nu.

– Man tror att alla gör det här för att man älskar sina djur och det är väldigt respektlöst att behandla ett djur på det här viset. Sport i all är men det är djuren vi älskar. Man blir förvånad att det finns folk som inte behandlar hästarna bra.

ANNONS

Är du rädd att det finns mer under ytan?

– Svårt att veta, men jag hoppas verkligen inte det, säger Therese Nilshagen.

Therese Nilshagen och Dante Weltino i söndagens individuella final.
Therese Nilshagen och Dante Weltino i söndagens individuella final. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
ANNONS