Martin Ponsiluoma är en av svenskarna som inte lyckats i VM.
Martin Ponsiluoma är en av svenskarna som inte lyckats i VM. Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Rätt vad det är kommer pallplatsen"

Elva medaljer i fjol på VM, men bara ett ynka brons så här långt i skidskytte-VM.
Hur ska svenska stjärnorna kunna vända trenden?
– Viktiga nycklar blir att inte tappa tron på det man vet att man kan, inte krångla till det och fokusera på ett lopp i taget, säger idrottspsykologen Göran Kenttä som jobbar med skidskyttelandslaget.

ANNONS

Sju tävlingar har körts i Nove Mesto och fem återstår. Och även om alla aktiva och ledare varnat för att fjolårets medaljrekord inte kommer att kunna slås, så är ändå målet och förhoppningarna medalj i alla lopp. Och besvikelsen finns där efter ännu ett misslyckande.

Göran Kenttä, som jobbat med skidskyttelandslaget sedan 2013, tycker att det är viktigt att årets VM-aktiva inte faller in i tankar på att det “nu är kört, det blir katastrof” efter misslyckandena.

– Det som är en mental utmaning är att man blir tröttare ju längre mästerskapet går. Och blir det då snack om uteblivna framgångar kan det smyga sig in osäkerhet. Då är det så otroligt viktigt att hålla sig till en tävling i taget, göra jobbet och hålla sig till sin plan. Rätt vad det är så kommer pallplatsen, säger Kenttä som har kontinuerlig kontakt med skidskyttarna under VM.

ANNONS

Största utmaningen

Idrottspsykologen anser att skidskytte är extraordinärt med tanke på komplexiteten med både höga fysiska och mentala krav och vilka stora konsekvenser det kan få på resultatet. Skyttet är förstås den största mentala utmaningen.

– Alla pratar om att man önskar komma in i bubblan och vara kvar där. Det är så lite som krävs för att tappa fokus. Man ser på det norska damgänget i VM hur tufft de haft det, säger han.

De norska damerna, med Ingrid Landmark Tandrevold som världscupetta, har skjutit bort sig i VM medan herrarna tagit storslam. Det förklarar Göran Kenttä med ord som psykologisk smitta och psykologiskt momentum. Att i gruppen kan det komma in smitta som gör att alla underpresterar, eller att gruppen får momentum och plötsligt lyckas alla.

Sverige ett undantag

Att inte hela det norska landslaget har fått momentum genom herrframgångarna förklarar Kenttä:

– Man relaterar till dem man tävlar med och jämför sig med. Om kompisen som jag är jämn med på träning plötsligt börjar skjuta dåligt är det större risk att det smittar i det specifika gänget, säger han.

De svenska lagets VM-framgångar i fjol är kanske ett undantag från regeln.

– Då verkade det som att de lyfte varandra. Och jag tycker att det länge varit en av styrkorna i det svenska laget att man jobbat jättemycket med att ha en kollektiv laganda tvärs över dam- och herrgänget.

ANNONS
Idrsottspsykologen Göran Kenttä har jobbat med skidskyttar sedan 2013. Arkivbild.
Idrsottspsykologen Göran Kenttä har jobbat med skidskyttar sedan 2013. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta: Sveriges resultat i VM

Mixedstafett: 3) Sverige.

Sprint, damer: 8) Hanna Öberg, 9) Elvira Öberg, 20) Anna Magnusson, 38) Mona Brorsson.

Herrar: 5) Sebastian Samuelsson, 10) Martin Ponsiluoma, 23) Jesper Nelin, 24) Viktor Brandt.

Jaktstart, damer: 5) Hanna Öberg, 8) Elvira Öberg, 19) Magnusson, 39) Brorsson.

Herrar: 6) Samuelsson, 7) Ponsiluoma, 33) Brandt, 41) Nelin.

Distans, damer: 9) Brorsson, 10) Linn Persson, 16) Hanna Öberg, 25) Magnusson, 30) Elvira Öberg.

Herrar: 7) Samuelsson, 33) Nelin, 39) Ponsiluoma, 64) Peppe Femling.

ANNONS