Roger Federer lägger av

Tennislegendaren Roger Federer lägger av, det meddelar han själv via sociala medier.
Nästa vecka spelar schweizaren sin sista turnering.
– Det är ett bitterljuvt beslut, säger legendaren.

ANNONS
|

En av de största tennisspelarna genom tiderna Roger Federer lägger av, det meddelar han själv via sociala medier.

– Nästa veckas Laver Cup i London kommer vara min sista ATP-tävling, säger han.

Den 41-årige schweizaren har vunnit 20 grand slams, tredje flest på herrsidan genom tiderna. Den senaste grand slam-titeln för kom 2018 då han vann Australian Open för sjätte gången.

– Jag kommer spela mer tennis i framtiden, så klart, men inte i grand slam-turneringar eller på touren, säger han.

Federer har tillsammans med spanjoren Rafael Nadal och serben Novak Djokovic varit de senaste decenniernas dominant på herrarnas tennisscen.

ANNONS

– Det är ett bitterljuvt beslut för jag kommer att sakna allt som touren givit mig. Men samtidigt finns det så mycket att fira. Jag ser mig själv som en av de mest lyckosamma personerna på jorden. Jag fick en talang för att spela tennis, och jag gjorde det på en nivå jag aldrig kunde föreställa mig, längre än jag någonsin kunnat tro, säger han.

Federer blev världsetta första gången i februari 2004 och senast han var det var 2018. Han var totalt världsetta i 310 veckor. Federer debuterade på ATP-touren 1998 och han vann totalt 103 turneringssegrar.

Roger Federer

Ålder:

41 (född 8 augusti 1981)

Från:

Basel, Schweiz

Meriter:

20 grand slam-titlar och 103 turneringssegrar totalt. Världsetta i totalt 310 veckor.

Grand slam-titlar:

Australian Open: 6 (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018)

Franska öppna: 1 (2009)

Wimbledon: 8 (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017)

US Open: 5 (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Övrigt:

Vann 82 procent av sina matcher, 1 251 segrar mot 275 förluster, vann sex tourfinaler (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011), vann Davis Cup med Schweiz (2014), OS-silver 2012.

Skadefyllda år

De senaste åren har Federer brottats med skador och han har bland annat genomgått flera knäoperationer. Senast han gick en match var i förra årets Wimbledon.

– Som många av er vet så har de tre senaste åren inneburit utmaningar i form av skador och operationer. Jag har jobbat hårt för att komma tillbaka. Men jag vet också var gränsen går för min kropp och dess budskap till mig har den senaste tiden varit tydligt. Jag är 41 år gammal. Jag har spelat fler än 1 500 matcher under drygt 24 år. Tennisen har behandlat mig bättre än jag någonsin kunnat drömma om, och jag tvingas nu inse att det är dags att avsluta tävlingskarriären, säger han.

ANNONS

Hans sista tävling, Laver Cup, inleds nästa fredag. Federer är en del av lag Europa som möter lag från övriga världen. Den svenske legendaren Björn Borg är kapten för det europeiska laget.

Hyllas av svenske legendaren

I det europeiska laget tillsammans med Federer finns bland annat norrmannen Casper Ruud som i helgen var i final i US Open.

– Det är framför allt tråkigt och synd för alla inom tennisen som han har inspirerat. Han har varit en legendar i närmare 25 år, säger Ruud till VG om Federers beslut att lägga skorna på hyllan.

Ruud säger att beskedet inte kommer oväntat och fortsätter:

– Det är en ära att veta att jag kommer att vara i ett lag med honom i den sista turneringen han ska spela. Det betyder mycket och jag kan ser fram emot att se hur han hanterar det. Han kommer att få fantastiskt stöd.

Den svenske legendaren och Federers tidigare tränare Stefan Edberg hyllar sin tidigare adept.

– Jag visste om att beskedet skulle komma i dag och man måste säga att han har haft en fantastisk tenniskarriär och är en fantastisk tennisambassadör. Han är en av de största idrottarna, alla kategorier, genom tiderna. Det är klart att det blir en enorm uppståndelse när han tackar för sig, säger han till Sportbladet.

ANNONS

Edberg var Roger Federers tränare under 2014 och 2015.

– Jag fick möjligheten att vara med i hans team. Han är väldigt unik både på och utanför banan och en fantastisk person att vara runt omkring. Det var roligt att vara en del av det och kunna hjälpa till också, säger Edberg som håller Federer som den bäste tennisspelaren genom tiderna.

– Det är kanske svårt att nämna den absolut bäste. Djokovic, Nadal och Federer är ganska likvärdiga resultatmässigt men väger man samman allting när det gäller popularitet och fans väger Roger kanske lite tyngre.

Se Roger Federers karriär i bilder här.

Flest grand slam-titlar på herrsidan

Herrspelarna med flest grand slam-titlar

22: Rafael Nadal, Spanien

21: Novak Djokovic, Serbien

20: Roger Federer, Schweiz

14: Pete Sampras, USA

12: Roy Emerson, Australien

11: Rod Laver, Australien och Björn Borg, Sverige

10: Bill Tilden, USA

Flest grand-slam-titlar totalt har australiskan Margaret Smith Court med 24 segrar, före Serena Williams med 23 titlar.

LÄS MER:"Hyfsat läge att kliva in som Laver Cup-kapten"

LÄS MER:Nadal: "En ära att få dela de här åren med dig"

LÄS MER:Williams hint: "Brady har startat en cool trend"

ANNONS