Rosengårds Teagan Micah tvingades se sig överlistad två gånger om i onsdagens Champions League-premiär borta mot Bayern München. Bild: Kolbert-Press/Gamel

Rosengård föll trots drömstart: "Surt"

Rosengård gjorde det som nästan inget lag klarat av den här säsongen: mål på Bayern München.
Men drömstarten i Champions League kom av sig.
Hemmalaget vände och vann med 2–1.
– Vi visar ändå att vi kan stå upp mot så här starka lag, säger Rosengårds Loreta Kullashi till TT.

|

Kullashi var den som bevisade att det trots allt inte är (i princip) omöjligt att göra mål på Bayern München.

Det tyska storlaget gick in till onsdagens Champions League-premiär hemma mot Rosengård med vetskapen att man dittills bara släppt in en ynka boll – ett betydelselöst mål i Champions League-kvalet – den här säsongen.

Men redan i den 25:e minuten hade Kullashi spräckt nollan och lagt an mot en praktskräll i första omgången av grupp D.

Rebecca Knaak nådde högst på en Rosengårdshörna och skarvade bollen vidare till Olivia Schough. Den svenska landslagsyttern skickade tillbaka den in mot mål, och där kastade sig Loreta Kullashi fram och nickade in 1–0 till Malmölaget.

– Det var väldigt skönt att vi fick in det målet, för vi hade inte så mycket anfallsspel. Vi visste att vi inte skulle ha det, men jag tycker ändå att vi hade bra spel stundtals i första halvlek. Så det var bra att vi kunde få in det målet tidigt, så att vi kunde fokusera lite mer på försvar, säger Kullashi på telefon från München.

Snöplig kvittering

Då var Bayern München i gungning. Tyskorna, som nådde kvartsfinal i fjol och semifinal året dessförinnan, fick inte till anfallsspelet.

Typiskt för Rosengård kom kvitteringen också helt slumpmässigt.

Carolin Simon satte bollen i mål från 40 meter, men det var knappast meningen. Ytterbackens inlägg bakifrån var riktat mot Saki Kumagai, men japanskan missade sin tänkta nick vilket ställde Teagan Micah i Rosengårds mål.

Den australiska målvakten kunde bara snopet se på när bollen studsade in i den bortre burgaveln.

– Det var surt. Jag har inte sett målet i efterhand, men det kändes lite surt. För hon trodde kanske att bollen skulle skarvas, säger Kullashi.

Lyckat byte

1–1 efter halva matchen ingav ändå en bra känsla hos gästerna. Rutinerade mittbacken Emma Berglund sade så här till Dazn i paus:

– Vi visste att de skulle ha mycket boll och att vi skulle behöva fokusera på defensiven, men det är en bra känsla, det känns riktigt bra. Det var också fint att få in det första målet, sade Berglund.

Som väntat ökade Bayern München trycket i andra halvlek. Nye tränaren, norske Alexander Straus, bytte bland annat in Klara Bühl för att få upp farten. Ett lyckat drag, skulle det visa sig.

I drygt tio minuter stod Rosengård pall. Sedan var det just Bühl som tog sig fram till höger i straffområdet och hittade Jovana Damnjanovic vid den bortre stolpen. Serbiskans nick räddades av Micah, men på returen kunde Linda Dallmann rulla in 2–1 till Bayern.

Barcelona härnäst

Tyskorna hade bud på mer, men Rosengård visade att man en bra dag kan stå upp mot de bästa. Med lite tur hade man också kunnat få med sig en poäng.

Allra närmast var Mia Persson i den 74:e minuten. 32-åringens skott ställde målvakten Maria Luisa Grohs, men stoppades av ribban. Och Rosengård fick därmed åka hem med en fin insats i bagaget, men utan några poäng.

– Jag tycker ändå att vi ska vara nöjda med den här matchen. Vi skapar ändå de här lägena, det var ju surt att den (Perssons skott) inte gick ribba in. Men vi skapar ändå chanser mot ett lag som Bayern München, säger Loreta Kullashi.

– Men det är klart att man är besviken, det känns som att vi var nära.

På svensk mark har Rosengård kopplat ett fast grepp om SM-bucklan. I Champions League kommer laget fortsätta att slå ur underläge.

Nästa uppgift: Fridolina Rolfös Barcelona på hemmaplan nästa torsdag.

Ett Barcelona som besegrade Benfica med 9–0 på bortaplan. Den katalanska storklubben tog ledningen redan i matchminut ett.

Fridolina Rolfö inledde matchen på bänken men hoppade in i den 66:e minuten.