Ivan Fedotov. Arkivbild.
Ivan Fedotov. Arkivbild. Bild: Matt Slocum/AP/TT

Ryska hockeyförbundet tvingas böta 12 miljoner

KHL-klubben CSKA Moskva och det ryska ishockeyförbundet straffas efter den omtalade värvningen av NHL-målvakten Ivan Fedotov.
Förbundet ska böta tolv miljoner kronor.

ANNONS

Turerna kring den ryske hockeymålvakten Ivan Fedotov har varit många. I maj 2022 skrev han på ett NHL-kontrakt med Philadelphia – men när det var dags att ansluta till laget stoppades Fedotov från att lämna Ryssland.

I stället greps han, misstänkt för att smita från militärtjänstgöringen. Han skickades därefter till en militärbas för att tjänstgöra och var borta från ishockeyn i ett års tid.

Sommaren 2023 kom nästa vändning, när KHL-klubben CSKA Moskva meddelade att de skrivit ett tvåårskontrakt med Fedetov – trots att han hade ett år kvar på kontraktet med Philadelphia.

Initialt straffades CSKA med ett års värvningsförbud av internationella övergångar. Nu har det internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslutat att värvningsförbudet ska förlängas, och gälla till augusti 2026.

ANNONS

Det ryska ishockeyförbundet straffas också med böter på en miljon schweiziska franc, motsvarande ungefär tolv miljoner kronor.

Dessutom straffas Fedotov själv med en tre år lång avstängning från spel i IIHF-arrangemang, som OS och VM. I nuläget är hans landslag Ryssland portade från sådana arrangemang med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Ryssen, som i slutet av mars återigen skrev på ett kontrakt med Philadelphia och gjorde NHL-debut bara dagar senare, riskerar också en sex månader lång avstängning om han skulle återvända till spel i Europa.

ANNONS