Så ska Häcken bärga SM-guldet

Tre poängs skillnad, storpublik och SM-guld vid seger. Det är förutsättningarna för BK Häcken FF inför söndagens match mot Hammarby.
Inför matchen har det hetsats en del i landslaget, berättar Josefine Rybrink.
– Matchen nämndes ju en del. Många är taggade på att kolla på den och så hetsades det väl lite.

ANNONS
|

Det är en ren seriefinal i damallsvenskans näst sista omgång. Om BK Häcken FF vinner söndagens drabbning mot tvåan Hammarby på Tele2 Arena är SM-guldet klart. Det var fokuserat men också en del skratt bland Häckenspelarna under fredagens träning.

– Känslan är jättebra. Det är positivt, det är en kul match att spela. Det är därför man håller på med fotboll, för att spela den här typen av matcher, säger huvudtränare Mak Lind.

Viktiga spelare tillbaka

Under den gångna veckan har det också kommit positiva skadebesked. Landslagsbacken Anna Sandberg, som tackade nej till den senaste samlingen med landslaget på grund av skada, tränade för fullt. Dock med en rejäl tejpning runt knät.

ANNONS

– Hon har också kommit igång med träning och hon ser väldigt bra ut. Det är också viktigt så klart, säger Mak Lind.

Med på planen var även Elin Rubensson, som ådrog sig en skada i Champions league-kvalmatchen mot Twente för några veckor sedan. Hon befarades då missa resten av säsongen. Men nu var hon tillbaka på träningsplanen och tränade också delvis med laget.

– Det känns bra. Mycket bättre än vad vi förväntade oss från början. Det har gått snabbare. Det är kul att kunna vara med under träningen, säger Elin Rubensson.

Enligt huvudtränare Mak Lind kommer Rubensson finnas med i truppen till den avgörande matchen mot Hammarby. Hon siktar på att spela.

– Vi tar det fortfarande dag för dag. Det är ett beslut vi får ta så nära matchen som möjligt egentligen. Det känns hoppfullt, säger hon.

Avgörandet spelas för storpublik

Matchen mot Hammarby har flyttats från Kanalplan till Tele2 Arena och under fredagen var över 14 000 biljetter sålda.

– Jättekul hoppas att vi kan slå rekord i damallsvenskan. Det är bara kul att det kommer så mycket supportrar. Det är klart att det blir en liten omställning att komma dit och ha det trycket, säger vice lagkapten Josefine Rybrink.

ANNONS

Senast Häcken mötte Hammarby inför storpublik var i Svenska cupen-finalen i juni. Då blev det storförlust med 3-0 inför över 17 000 åskådare.

– Vi har lärt oss från den matchen. Det blir en helt annan grej med den publiken och man kan inte nå varandra på samma sätt, säger Josefine Rybrink.

– Det ska bli kul att åka upp där och förhoppningsvis få revansch från cupfinalen, säger Rubensson.

Hets under landslagssamlingen

Flera av spelarna, bland annat Josefine Rybrink och Anna Anvegård var för en vecka sedan iväg på landslagsuppdrag. I truppen var det också flera Hammarbyspelare. Den tidigare Häckenspelaren Johanna Rytting Karneryd har tidigare berättat att det var lite tryckt stämning inför ödesmatchen.

– Matchen nämndes ju en del. Många är taggade på att kolla på den och så hetsades det väl lite och sådär. Helt ärligt försöker jag undvika det snacket och bara låta matchen spelas och så får man ta snacket efter, säger Josefine Rybrink.

– Vi hetsade lite om att det kommer bli en rolig match. Jag tror att de andra runt oss hetsade mer än vad vi gjorde.

Inga gliringar från din sida?

– Nej, nej. Inget innan matchen.

Mak Lind: ”Mycket psykologi”

Enligt tränare Mak Lind blir nyckeln för att ta hem segern att hålla huvudet kallt.

ANNONS

– Det handlar mycket om att vi har en matchplan för hur vi ska göra för att såra Hammarby. Det handlar också om att vara smart och kylig i situationer som kommer att uppstå under matchen. Det kommer vara mycket psykologi kring matchen.

Mak Lind menar att det är många faktorer som spelar in psykologiskt.

– Det är mycket folk och väldigt mycket på spel. Det gäller att vara smart i matchen helt enkelt.

Vad kommer vara nyckeln för er i spelet?

– Att spela på de ytor som kommer att finnas. Utan att säga för mycket vet vi var ytorna finns och de vill vi attackera och utmana.

Josefine Rybrink har en klar bild för vad som kommer att hända när domaren blåser av matchen på söndagskvällen.

– Jag har en målbild att vi står där och har vunnit matchen. Den bilden har jag sett framför mig i en vecka. Det gäller att tro på det hela vägen in oavsett hur det går eller vad det står i matchen.

LÄS MER:Allt kan avgöras – följ superhelgen på GP-sporten

LÄS MER:Kompisar i landslaget – rivaler i guldstriden

LÄS MER:BK Häckens matcher krockar – damerna kan vinna SM-guld samtidigt som herrarna möter Malmö FF

ANNONS