Så bor OS-deltagarna i Paris: ”Kartongsängarna i år igen”

Vägar gjorda av snäckskal, återanvända sängar och rum som saknar AC-system. Årets upplaga av OS går i det miljömedvetna tänkets tecken. Jenny Carlson i handbollslandslaget är bara missnöjd med en sak.
– Madrasserna är ju, ehm, lite för hårda för min smak.

ANNONS
|

För att få plats med de drygt 14 250 olympier och ledare som kommer för att delta i OS har en omdiskuterad OS-by byggts, specifikt för ändamålet. Höghusområdet, beläget i de norra delarna av Paris, ska sedan omvandlas till bland annat bostadshus, kontor och hotell.

Det svenska damhandbollslandslaget är på plats för att ladda upp inför sin första match mot Norge på torsdagen. Landslagets mittnia Jenny Carlson ger en bild av hur livet är i OS-byn.

– Jag tycker att det är en väldigt fin OS-by. Många fina byggnader, både nya och gamla som de har använt sig av. Sen har jag inte hunnit se allting, men det är ju precis vid vattnet. Det finns en del att göra.

ANNONS

Fokus på återanvändning

Spelarna i det svenska damhandbollslandslaget delar rum i egna lägenheter, där varje lägenhet har fyra rum. Som en del av hållbarhetsinitiativet har man försökt att återanvända så mycket som möjligt – inklusive de omtalade kartongsängarna från Tokyo 2021.

– Det är kartongsängarna i år igen!

Jenny är snabb med att poängtera att hon tycker det bara är bra att sängarna, vars stommar är gjorda av kartong och skapade stora rubriker när de först kom ut, återanvänds. Hon har ett problem med madrassen dock.

– Madrasserna är ju, ehm, lite för hårda för min smak.

Det finns ett generellt miljötänk som genomsyrar konversationerna, då det pratas mycket om initiativen i media – Paris har uttalat sitt mål att bli de mest hållbara olympiska spelen hittills. Något som märks även på plats.

– De har ju jobbat mycket på det här med miljön såklart, det tycker jag än så länge har funkat bra.

Bland de mer udda inslagen räknas vägar gjorda av snäckskal in.

Sverige har fläktar ”om det skulle krisa”

Hållbarhetsinitiativet har varit en stor del i diskussionen när det kommer till bygget av OS-byn, där de nya husen har konstruerats med ett inbyggt nedkylningssystem snarare än ett vanligt AC-system. Detta innebär att man ska kunna hålla inomhustemperaturen upp till sex grader lägre än utomhus med hjälp att ett speciellt kylsystem som drar mindre energi än ett AC-system.

ANNONS

När GP når Jenny har det precis regnat i Paris och någon värmebölja är det inte direkt att tala om. Däremot är det kvavt och varmare grader på ingång. Många har varit misstänksamma mot att det naturligt inbyggda systemet ska vara tillräckligt när den potentiella värmeböljan sveper in över staden, och många länder har hyrt in extra fläktar till sina idrottare. Bland annat rapporterar Sportbladet att Norge ska ha hyrt in fläktar för en halv miljon kronor.

Är det något du känner ni hade varit i behov av?

– I en värld där det inte är att man tänker på sånt så hade det absolut varit det. Men i och med hur världen ser ut så är ju det här den bästa lösningen, säger Jenny Carlson.

Men det finns ingen anledning att oroa sig för att de svenska idrottarna kommer att lida vid en eventuell värmebölja.

– Vi har fläktar om det skulle krisa. Så man kan använda dem vid sådana tillfällen.

Hon påpekar att det bara handlar om ett kollektivt ansvar att reglera temperaturen i lägenheterna, till exempel genom att stänga och dra för fönsterna för att hålla det så svalt som möjligt.

Thomas Bach, ordförande i IOK tar till sig av tomaterna i OS-byn.
Thomas Bach, ordförande i IOK tar till sig av tomaterna i OS-byn. Bild: POOL VIA REUTERS

Enorma volymer mat i omlopp

För professionella idrottare är maten en av de absolut viktigaste punkterna, något som behöver fyllas på hela tiden för maximala prestationer. Över 13 miljoner måltider kommer att serveras under OS. Siffror som, enligt OS-ledningen, kan jämföras med 10 fotbolls-VM-turneringar.

ANNONS

I linje med de hållbara målen har man ökat mängden vegetariska alternativ.

– Det finns mycket, sedan handlar det om hur gärna man vill gå runt och kolla efter allt eftersom det är så stort och olika rum med mat. Så det handlar mer om hur mycket tålamod man har (skratt), säger Jenny.

Stora skillnader från OS i Tokyo

Jenny Carlson var med när det svenska handbollslandslaget spelade OS i Tokyo 2021, då corona-pandemin fortfarande härjade. Det innebar många restriktioner runt de olympiska spelen. Hon menar på att den största skillnaden helt klart ligger i den egna upplevelsen som idrottare.

– Det är ju en stor skillnad att vi får vara nära media och det kommer vara publik och sånt där på läktarna – det är bara kul att man får uppleva det på det sättet, säger Jenny.

Det finns också färre restriktioner på hur idrottarna kan röra sig på området gentemot hur det var 2021 och det är sällan så många elitidrottare är samlade på ett och samma ställe. Något man kan ha lite roligt med när man tittar på folk i OS-byn.

– Vi gissar vad det är för idrott de utövar om vi inte vet sedan innan. Det är kul, säger hon med ett skratt.

ANNONS

LÄS MER:Prognosen: Så många OS-medaljer tar Sverige

LÄS MER:Murray slutar efter OS: "Extremt stolt"

LÄS MER:Norbert Kobielski stängs av för dopning

ANNONS