Så mycket betalar besökarna för en resa till OS i Paris

På gatorna i Paris trängs OS-fantasterna. Men till vilket pris?
GP pratade med fans från tre olika delar av världen för att försöka komma nära ett svar.

ANNONS
|

De efterlängtade solstrålarna lyser över Seine. Byggkranarna som renoverar Notre-Dame står stilla. En bunt med internet-sladdar vajar lätt i vinden där de ligger på en bro och några byggarbetare monterar ner läktare. Det är söndag och två dagar har gått sedan det här var skådeplatsen för en av de mest storslagna OS-invigningarna genom tiderna.

Ett handbollskast därifrån, framför Hôtel de Ville där borgmästaren normalt sett arbetar, har en fan zone slagits upp.

Efter att ha tagit sig igenom en säkerhetskontroll med metalldetektorer kliver du in i ett futuristiskt färgglatt område. Det sticker ut bland alla majestätiska stenbyggnader. Här samlas människor från hela världen.

ANNONS

Rebecca, 22, från Sao Paulo i Brasilien har rest hit tillsammans med sina vänner Gabriela, 25, och Renata, 38.

– Vi kom hit för stämningen och känslan runt OS. Alla från hela världen kommer hit för samma underbara sak, säger Rebecca.

Att åka på ett OS kostar. Och det finns väldigt många variabler att väga in för att få fram ett snittpris för gemene besökare. Time Magazine skrev i början av juli att den tillresta snittbesökaren betalar 5000 dollar (cirka 54 000 svenska kronor) för ett besök till de olympiska spelen i Paris.

Fan zone Terrasse des Jeux på Hôtel de Ville, Rebecca van der Spek, Gabriela Belonci Galo, och Renata Meneghelo, 38.
Fan zone Terrasse des Jeux på Hôtel de Ville, Rebecca van der Spek, Gabriela Belonci Galo, och Renata Meneghelo, 38. Bild: Anders Ylander

300 euro för en biljett

Rebecca berättar att hon varit runt i Europa innan hon kom till Paris och har svårt att säga exakt vad de sex dagar hon är här kostar. Men hon berättar att tre volleybollmatcher och en fotbollsmatch kostade totalt 350 euro.

– För oss är den här resan dyr för att vår valuta är dålig. Vi bokade boende via Airbnb förra året och köper mat på supermarket – vi försöker hålla oss till att lägga 30-50 euro per dag.

Renata skrattar och säger att hennes kompis inte kommer hålla sig till den budgeten. Renata berättar sedan att hon köpte biljett till en hel dags skateboard-tävling för 15 euro och till en volleybollmatch för 89 euro.

ANNONS

– Jag ville köpt till gymnastiken också men de biljetterna startade på 300 euro.

I Frankrike har kritiska röster ifrågasatt att Paris valt att arrangera OS på grund av höga kostnader. Renata, som bor i Montpellier i södra Frankrike, har hört dessa röster.

– De jag har pratat med har sagt att de inte vill åka till Paris för att det är så stökigt. Men jag menar att detta bara händer en gång i livet. Fransmän älskar att gnälla – det är en sak som är säker, säger Renata och fortsätter.

– Jag tycker ändå att de (värdstaden Paris) försöker tänka på hållbarheten och inte göra som i Aten där arenor byggs (inför sommar-OS 2004) för att sedan bli värdelösa.

Brendan och Ann-Christine tåg tåget från Frankfurt till Paris – de kunde inte motstå frestelsen när OS låg så nära.
Brendan och Ann-Christine tåg tåget från Frankfurt till Paris – de kunde inte motstå frestelsen när OS låg så nära. Bild: Anders Ylander

Paret kom undan sabotage

De glada brasilianarna vandrar vidare. I skydd av skuggan sitter 33-åriga paret Brendan och Ann-Christine. Brendan är ursprungligen från Nya Zeeland, Ann-Christine från Tyskland och de bor i Frankfurt. De tog sig hit med tåg i fredags och lyckades komma undan rälssabotagen med bara någon timmars försening.

De berättar att de såg öppningsceremonin på ett café, såg time trail (cykling) gratis och ska se sjumannarugby på Stade de France.

– Boendet betalade vi 500 euro för. Tåget för båda kostade 120. Rugby, 50 euro var. Budgeten var väl på 700 euro för en långhelg men kommer nog landa på 1000, säger Ann-Christine.

ANNONS

– Det är okej för en resa till Paris under OS, tycker Brendan.

Paret var här med Brendans föräldrar vid samma tidpunkt i fjol och berättar att priserna ökat.

– Det är en påtaglig höjning. Boendet kostar det dubbla, säger Ann-Christin.

William längst till höger tillsammans med mamma, bror och pappa.
William längst till höger tillsammans med mamma, bror och pappa. Bild: Anders Ylander

Notan från Kina: 117 000 kronor

I folkvimlet utanför Hötel de Ville står en familj och tar en ”groupie”. De kommer från Kina och 14-åriga William tolkar för GP när hans pappa Wong ti Heung berättar vad resan för hans två söner, han själv och hans partner kostade.

– 10 000 euro (cirka 117 000 kronor). Det är ganska okej tycker jag, säger Wong.

Familjen ska vara här en vecka och ska se på tre sporter – fotboll, badminton och tennis. De betalade mellan 30-40 euro per biljett.

– Jag är förväntansfull och ser fram emot att se Carlos Alcaraz spela tennis. Det känns väldigt bra att vara här och vi är väldigt trygga i Paris. Det är poliser och vakter överallt, säger William innan familjen tar en ny groupie och glatt pinnar iväg mot nya äventyr.

LÄS MER:Senaste nytt om OS 2024

LÄS MER:OS-dagboken

ANNONS