Samuel Pihlström bröt handen för tre veckor sedan – är nu uttagen till OS

För drygt tre veckor sedan bröt han handleden på EM. Nu är Samuel Pihlström uttagen till sitt första OS.
– Jag var lite stressad att jag inte skulle hinna visa SOK att jag har på ett OS att göra, säger han om tiden efter skadan.

ANNONS
|

Samuel Pihlström gjorde succé i våras när han gick till final på 1 500 meter under inomhus-VM. 23-åringen har gjort en raketkarriär på löparbanorna. Så sent som för några år sedan var han en av Sveriges mest lovande orienteringstalanger men bytte till friidrotten under pandemin.

Nu är Landvettersonen uttagen till sommarens olympiska spel i Paris.

– Det är väldigt häftigt. Jag har inte hållit på så länge så jag har inte drömt om det så länge men det var absolut en av anledningarna till att jag bytte från orienteringen till friidrotten, att få möjligheten att vara med på ett OS. Det är superstort, säger han på onsdagen när de sista namnen till friidrottstruppen presenterats.

ANNONS

Han fortsätter:

– Hade du frågat mig för ett år sedan skulle jag nog tro att det var lite tidigt (att bli uttagen). Det var nog när det gick så bra i vintras som tankarna om OS i år väcktes. Jag trodde att det var möjligt, absolut. Sen har det varit en sommar som gått lite upp och ner.

Benbrott på EM

På EM i Rom i juni var Samuel Pihlström på väg mot final när han drogs med i ett fall i semifinalen. Efter en svensk protest blev han sedan tilldelad en finalplats men kunde inte ställa upp då han i fallet brutit handleden.

– Första känslan var besvikelsen, att inte kunna visa vad jag gick för i EM. Jag var i väldigt bra form och kunde inte visa det. Det gjorde ont. När den besvikelsen hade lagt sig var jag lite stressad att jag inte skulle hinna visa SOK (Sveriges olympiska kommitté) att jag har på ett OS att göra.

Efter fallet i Rom fick han ett stort gips på armen. Det byttes några dagar senare, när han kom hem till Sverige, mot ett lättviktsgips.

– Det har verkligen gjort så att jag kan träna och tävla. När jag väl fick på det var jag ganska lugn, då kunde jag träna på som jag ville.

ANNONS

I veckan blir han av även med det gipset och sedan får han ha en ortos som stöd för handleden.

Redan på torsdagen åker Samuel Pihlström till italienska Livigno för höghöjdsläger inför OS.

Drömmer om OS-final

Han är uttagen av SOK till OS på det så kallade framtidskriteriet, där man tror att han kommer ha som bäst chans att prestera på OS 2028 och 2032 och att OS i Paris är ett bra tillfälle för att samla erfarenhet.

– Jag är 23 år och har mina bästa år framför mig men det finns ingenting som säger att jag inte kan prestera på detta OS. Men det är klart att får jag lite mer erfarenhet och lite mer träning i benen så kanske det går bättre på framtida OS, säger Pihlström.

Vad har du för mål i OS i Paris?

– Jag har inte hunnit tänka så jättemycket på det men jag tycker att en semifinal känns rimligt. Men det kittlar lite att tänka på en final också, även om det är väldigt svårt.

Försöken på 1 500 meter på OS i Paris springs 2 augusti, semifinalerna 4 augusti och finalen 6 augusti.

Friidottarna som på onsdagen blev uttagna till OS

Julia Henriksson, 200 meter

Nora Lindahl, 200 meter

Maja Åskag, tresteg

Erik Erlandsson, 200 meter

Caisa-Marie Lindfors, diskus

Samuel Pihlström, 1 500 meter

LÄS MER:Samuel Pihlström får finalplats efter mardrömmen

ANNONS