Sebastian Samuelsson på upploppet i VM-stafetten.
Sebastian Samuelsson på upploppet i VM-stafetten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samuelsson hyllas efter guldskyttet

När det gällde som mest var Sebastian Samuelsson säkerheten själv. Fem skott, fem träff – och svenskt VM-guld.
– Han pratar mycket, men han levererar också, säger landslagstränaren Johannes Lukas till SVT.

ANNONS

Glädjen i svensklägret visste knappt några gränser efter att den svenska herrkvartetten vunnit VM-stafetten i Nove Mesto.

De fyra åkarna förtjänade alla att hyllas, inte minst slutsträckans Sebastian Samuelsson som höll huvudet kallt när han plötsligt fick guldläge i det sista ståskyttet.

– Det visar att han är bäst när det gäller, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Kollegan Jean-Marc Chabloz fyller i:

– Det går inte att beskriva känslan när "Sebbe" skjuter. Han gör exakt det han är bäst på, det här älskar han och det är ingen fejk. Han är den här kaxiga killen på vallen och i dag visar han det. Det är så enormt stort det han gör.

ANNONS

Det har varit lite stolpe ut för svenskarna tidigare under VM och Samuelsson & Co i herrlaget har fått se Norge roffa åt sig medalj efter medalj. Till och med självaste Wolfgang Pichler, den förre demontränaren, har varit ute och svingat kring att det svenska skyttet har varit alltför svagt.

Men när Vetle Sjåstad Christiansen missade målet med sex av åtta skott i ståskyttet fick Samuelsson ett gyllene läge att tysta tvivlarna.

Landslagstränaren Johannes Lukas tankar då:

"Du älskar det här, Sebbe, och vill du ta Norge så är det läge nu". Han pratar mycket, men han levererar också.

Lukas hoppade runt vilt framför SVT:s intervjumikrofon efter det efterlängtade guldet, det första i VM och Sveriges tredje medalj så här långt under mästerskapet.

– Vi ger aldrig upp, vi kämpar till sista dagen har vi sagt. Vi är ett otroligt bra lag och nu är vi världsmästare, säger han.

ANNONS