Santa Cruz kan själv avgöra Paraguays öde

ANNONS
|

Kvällens match på Millennium Stadium i Cardiff är förbundskapten Anibal Mano Ruiz enda chans att testa inhemska spelare ihop med de utlandsproffs som skall bilda stomme i sommarens VM-lag. Landskampen mot Mexiko i Chicago 29 mars spelas utan proffs.

Varför Wales?

- För oss är det här ett tillfälle att komma tillsammans. Wales är en bra möjlighet att möta ett lag som påminner om England, säger Anibal Ruiz.

Anibal Ruiz har ett liknande dilemma som Sveriges förbundskapten Lars Lagerbäck. Gruppen av internationella toppspelare är begränsad, vilket gör truppen sårbar. Långtidsskadade anfallaren Roque Santa Cruz opererades i mitten av november. Hans hälsa kan avgöra Paraguays VM-öde.

ANNONS

- Han mår allt bättre vilket gör oss väldigt optimistiska. Jag förväntar mig att han kan göra comeback under andra halvan av april, förklarade förbundskapten Anibal Ruiz efter lagets träning på Yeading Football Club i London i måndags kväll.

Situationen är, trots de positiva bulletinerna, långt ifrån idealisk. Ändå anser Anibal Ruiz att tiden och matcherna räcker för Bayern München-anfallaren att komma med och i form till VM.

Lagkaptenen och mittbacken Carlos Gamarra har en lättare skada.

- Skadan och relationen till Palmeiras (Gamarras klubb) hade inte förbättrats av en lång resa hit, säger Ruiz.

Paraguays förbundskapten lider även av att ytterligare två tänkta nyckelspelare, Werder Bremens anfallare Nelson Valdez och Deportivo La Corunas mittfältare Roberto Acuna, får begränsad speltid i sina klubblag.

- Det är ganska enkelt. Klubbarnas managers bestämmer. Från min utgångspunkt gjorde båda starka insatser i slutet av VM-kvalet. Jag är väldigt nöjd med dem.

Hur ser du på gruppen, där England och i viss mån Sverige har pekats ut som favoriter?

- För mig är det Dödens grupp, VM:s allra tuffaste. Jag är enorm respekt för engelsk fotboll, deras tradition och historia. Vi har i alla fall inte förlorat matchen förrän vi går ut på planen.

ANNONS

- Jag är stor respekt för både England och Sverige. Det betyder inte att vi är rädda för dem. Vi skall inte räkna bort Trinidad heller.

Paraguay inleder mot England i Frankfurt 10 juni, fortsätter mot Sverige i Berlin 15 juni och avslutar mot Trinidad & Tobago i Kaiserslautern 20 juni.

ANNONS