Saudiarabiens investeringsfond Pif sluter ett sponsoravtal med Concacaf (Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund). Herr-VM 2026 arrangeras i USA, Kanada och Mexiko. Arkivbild.
Saudiarabiens investeringsfond Pif sluter ett sponsoravtal med Concacaf (Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund). Herr-VM 2026 arrangeras i USA, Kanada och Mexiko. Arkivbild. Bild: Josie Lepe/AP/TT

Saudiarabien sluter sponsoravtal med Concacaf

Saudiarabien fortsätter att pumpa in pengar i fotbollen.
Landets investeringsfond har nu slutit ett sponsoravtal med Concacaf (Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund) inför herr-VM 2026 i regionen.

ANNONS

Saudiarabiens miljardregn över idrotter som exempelvis fotboll, golf, tennis och formel 1 har beskyllts för att röra sig om "sportswashing". Ett sätt för den auktoritära regimen att genom sporten tvätta sitt rykte och få omvärlden att bortse från människorättskränkningar.

I våras slöt det statliga saudiska oljebolaget Aramco ett stort sponsoravtal med Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och nu står det klart att landets investeringsfond Pif skriver ett avtal med Concacaf.

Hur mycket sponsoravtalet är värt i pengar är inte officiellt, enligt nyhetsbyrån AFP. Avtalet omfattar stöttning till landslagen (herr, dam och ungdomar) i Concacafs 41 medlemsförbund samt till klubblagsturneringar i regionen.

Herr-VM 2026 ska arrangeras i USA, Kanada och Mexiko.

ANNONS

Därefter väntas VM 2030 spelas i Spanien, Marocko och Portugal med tre matcher i sydamerikanska Argentina, Paraguay och Uruguay. Allt talar sedan för ett VM 2034 i Saudiarabien, som är den enda kvarvarande kandidaten till att få arrangera mästerskapet.

Formellt väntas Fifa fatta beslut om värdnationer till VM 2030 och 2034 i december i år.

ANNONS