Scandinavium fylldes med en miljon liter vatten under VM

I april 1997 fylldes Scandinavium med en miljon liter vatten, som efter genomfört kortbane-VM pumpades ut i Mölndalsån. Simmästerskapet krävde extraordinära åtgärder.
– Vi genomförde något som från början inte gick, säger evenemangsansvarige Torild Berg.

ANNONS
|

1995 hade VM på 25-metersbana avgjorts på Copacabanas stränder i Rio de Janeiro i Brasilien. En delegation från Sverige var på plats för att se och lära. Två år senare skulle Göteborg stå värd för kortbane-VM.

Med facit i hand lyckades staden skapa ett både historiskt och banbrytande mästerskap. Mycket tack vare idén om att uppföra en simbassäng inne i Scandinavium.

Under tio dagar i april monterades en 25 meter lång och 21 meter bred tävlingsbana i sektioner på platsen där ishockeysäsongen just hade avslutats.

Projektet var ifrågasatt och krävde dessutom en förstärkning av grunden. En miljon liter vatten skulle pumpas in i den tillfälliga VM-anläggningen.

ANNONS

SCANDINAVIUM 50 ÅR

I år fyller Göteborgs största inomhusarena 50 år. I en artikelserie under våren kommer GP att uppmärksamma jubilaren och med hjälp av de som var med minnas några av de största idrottsevenemangen.

Fakta: Scandinavium

Scandinavium ritades av arkitekten Poul Hultberg. Arenan invigdes den 18 maj 1971.

Publikkapacitet sport: cirka 12 044

Publikkapacitet musik: cirka 14 000 (scenplacering i mitten av arenan)

Publikrekord

Whitney Houston, 29 maj 1988, 14 606.

Sverige-Tjeckoslovakien (ishockey), 12 september 1971, 13 963.

Källa: Got event

Sim-VM i Scandinavium var det ”omöjliga” mästerskapet

– Betongplattan höll inte för så mycket vatten. Och många undrade vad som skulle hända om bassängen gick sönder eftersom ingen hade testat det förut, säger Torild Berg.

Han arbetade med evenemang på Scandinavium i 30 år fram till 2000 och lyfter fram sim-VM som arenans kanske allra mest ”omöjliga” uppdrag. Rent byggtekniskt göts ytterligare ett betonglager på det redan befintliga. Allt flöt sedan perfekt.

– Vi genomförde något som från början inte skulle gå, sammanfattar Torild Berg kortbane-VM 1997.

En konsekvens av det extra betonglagret blev att sikten från läktarplats blev något sämre från de nedre positionerna.

Kortbane-VM 1995 gick i Rio de Janeiro. Sverige representerades av Anders Holmertz, Louise Karlsson och Linda Olofsson samt förbundskapten Hans Chrunak.
Kortbane-VM 1995 gick i Rio de Janeiro. Sverige representerades av Anders Holmertz, Louise Karlsson och Linda Olofsson samt förbundskapten Hans Chrunak.

Den månghövdade publiken skulle dock få valuta för entrépengen. Den svenska insatsen imponerade. Under dagarna i Göteborg simmade landslaget totalt hem sju medaljer varav tre guld.

Hans Chrunak var förbundskapten för simlandslaget i tio år mellan 1991 och 2000 och beskriver VM i Scandinavium som framgångsrikt på alla plan.

LÄS MER:När Sverige besegrade USA i Davis cup-final i Scandinavium 1984

Hans Chrunak berömmer Louise Karlssons insats i Göteborg

– Ett av de mest fantastiska mästerskap jag har varit med om. Det är sällan vi har stora mästerskap i Sverige. De hade gjort en fantastisk arena inne i hockeyrinken, säger han.

Bland många vassa prestationer håller han Louise Karlssons högst.

– Hennes guld på 200 meter medley var outstanding. Hon betydde dessutom jättemycket som dörröppnare för generationen som kom efter, säger Hans Chrunak.

ANNONS

Själv var den då 22-åriga landslagsstjärnan nervös.

Och utsatt för en extra press från arrangörerna.

Efter att två år tidigare som enda svensk tagit en individuell VM-medalj fick hon nu rollen som affischnamn och publikdragare.

– ”Kom och se Louise vinna VM-guld”. Det var bara så det skulle vara. Pressen på mig var jättehög. Hade du kommit med en bussbiljett tio minuter före finalen hade jag åkt med. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, säger hon nu.

Samtidigt var formen bättre än någonsin.

Louise Karlsson var nära att tappa guldet till Martina Moravcova

– Jag sa till mig själv ”Louise, för helvete, njut av situationen och gör det bästa du kan”.

Uppmaningen föll i god jord.

Finalen blev dock onödigt dramatisk. En misslyckad voltvändning på det avslutande frisimmet var nära att kosta Louise Karlsson guldet till tuffaste konkurrenten Martina Moravcova från Slovakien.

– Det var knappt att fötterna nuddade vid vändningen, så jag fick börja simma ”från start” och tappade nästan två meter på sista längden. Det var bara att kriga, säger hon.

Insatsen räckte.

Med 20 hundradelars marginal var VM-guldet i hamn till publikens stora förtjusning.

– Jag gillade verkligen att tävla i den arenan, den var väldigt intim och man kom nära publiken. Det var så hajpat. När du kom in på finalerna var strålkastarljuset riktat mot oss, som artister. En otrolig upplevelse, säger Louise Karlsson.

ANNONS
Fjärilsim är en av disciplinerna i medley. De övriga är bröst, rygg och frisim. Här tävlar Louise Karlsson vid kortbane-VM i Göteborg 1997.
Fjärilsim är en av disciplinerna i medley. De övriga är bröst, rygg och frisim. Här tävlar Louise Karlsson vid kortbane-VM i Göteborg 1997. Bild: Jonny Mattsson

Bassängen var dessutom snabb och rekordvänlig. Kaklet var ersatt av rostfritt stål och vattendjupet något lägre.

– Det är ungefär som att springa på olika underlag. I vissa bassänger får du ”feeling”. Den här kändes kortare än en vanlig kakelbassäng, säger Louise Karlsson.

VM-vattnet pumpades ut i Mölndalsån

Efter avslutade tävlingar pumpades vattnet ut i Mölndalsån med hjälp brandkåren som rullade ut slangar längs Valhallagatan. Detta ska enligt samstämmiga bedömare tillfälligt ha inneburit höjd vattenkvalitet i ån.

Världsmästarinnan från Skärets SS ser mästerskapet som en höjdpunkt i karriären.

– Min ambition var att vara bäst i världen. Med ett världsrekord har ingen annan varit snabbare, men man ville ändå ha det där VM-guldet. Det blev pricken över i:et, säger Louise Karlsson i dag.

Vad har simningen betytt för dig?

– Jag har alltid haft en väldig kärlek till vatten. Det har varit så varit sedan jag föddes. Jag lade 15 år av mitt tonårs- och vuxenliv på simningen. Den har betytt mycket av många anledningar. Det här med målmedvetenheten och entreprenörskapet. Du blir en viss form av människa. Sedan kan jag var jobbig. För att bli världsmästare kan man inte bara glida igenom livet.

LÄS MER:Waldners hyllning till Göteborg – 28 år efter VM-guldet

Damidrottares tillvaro har förändrats sedan VM i Göteborg

Louise Karlsson växte upp och slog igenom i en mansdominerad värld.

ANNONS

– Det fanns bara killar runt omkring. I landslaget var det egentligen inga andra tjejer i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Vi hade lagkappslag på damsidan som simmade finaler, men inga individuella damsimmare som tog medalj. Jag växte upp med Anders Holmertz och Tommy Werner.

De svenska simmarna hade ett starkt stöd från publiken på läktarplats i Scandinavium 1997.
De svenska simmarna hade ett starkt stöd från publiken på läktarplats. Bild: Jonny Mattsson

Damidrottarens tillvaro och status skulle komma att förändras. Louise Karlsson har själv bidragit till utvecklingen. I 23 år har hon arbetat med sponsring på Länsförsäkringar.

– Ska du ha en hållbar framtid måste du höja nivån på damsatsningarna. Jag förstår att det har med intäkter att göra. Vi har en jämställd sponsring. Från simförbundets sida blev det en förändring i och med att Hans Chrunak kom in. Han lyfte alla tjejer och är grunden till mycket av det som sedan skedde. Jag hade bara manliga förebilder. Vi måste ha kvinnliga förebilder också.

Louise Karlsson

Ålder: 46 år.

Bor: Västra Frölunda.

Familj: Sonen William (spelar fotboll i BK Häckens U19), sambo och två bonusbarn.

Gör: Sponsoransvarig på Länsförsäkringar. Styrelseledamot i BK Häcken och Vansbrosimmet.

Bonusinfo: Spelade en gång i tiden fotboll i IK Oddevold.

Meriter: Världsmästare, Europamästare, världsrekordinnehavare. Två olympiska spel (1992 och 1996).

Aktuell: En av de stora idrottsprofilerna från Scandinaviums 50-åriga historia.

LÄS MER:VM 1981 blev Pekka Lindmarks stora genombrott i Tre Kronor – trots 1-13 mot Sovjet

LÄS MER:Patrik Carnbäck avslutade karriären med ett SM-guld för Frölunda i Scandinavium

ANNONS