Olivia Schough är taggad inför Champions League-premiären borta mot storklubben Bayern München. Arkivbild.
Olivia Schough är taggad inför Champions League-premiären borta mot storklubben Bayern München. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Schough: "Inte här för att se och lära"

Idel världsklassmotstånd väntar Rosengård i Champions League. Om det får svenskorna att darra?
Alls inte.
– Vi vet vad det innebär att spela i den här turneringen, säger mittfältaren Olivia Schough inför premiärmötet med jätten Bayern München.

ANNONS
|

Det är inte direkt någon mjukstart Olivia Schough och hennes Rosengård får i klubbens historiska första Champions League-gruppspel. För motståndet står tyska Bayern München, ett lag som går fram som en ångvält och som den här säsongen hittills bara släppt in ett enda mål.

– Det är ett helt otroligt bra lag, säger Schough till TT.

Hon vet vad hon pratar om. Landslagsyttern gjorde sex matcher för Bayern 2014 och även om sejouren i Tyskland blev kort lärde hon sig ett och annat om den närmast mytomspunna klubben.

– Det är väldigt många år sedan jag var där nu, men det man kan säga är att det är en klubb med otrolig vinnarkultur. Det kommer bli jättetufft för oss, oavsett om de bara släppt in ett mål eller inte. Det är ett fantastiskt lag, säger hon.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det lär bli så att vi får spela mycket försvarsspel.

"Har kommit långt"

Vid sidan av Bayern väntar även Barcelona och Benfica i gruppspelet för Rosengårds del. Motståndare som håller absolut högsta klass – men det är inget Schough räds. Hon menar att det är fullt möjligt att förvänta sig att Rosengård ska knipa ett par poäng. Att gå vidare från gruppspelet kan dock bli tufft.

– Vi är inte här för att se och lära. Rosengård har kommit väldigt långt som klubb och vi vet vad det innebär att spela i den här turneringen, även om det är första gången vi är med i gruppspelet. Det ska bli sjukt kul och vi är jävligt laddade.

Bra skyltfönster

Med sina 31 år och över 100 landskamper är Schough en av Rosengårds mest meriterade spelare. För hennes del innebär CL-gruppspelet kanske främst en extra krydda i den damallsvenska vardagen, men för lagets unga spelare – till exempel supertalangen Sofie Bredgaard, en spelare som på många sätt liknar Schough i stilen – kan ett lyckat gruppspel innebära nya karriärmöjligheter.

– Så är det. Champions League är verkligen ett sådant fönster, ett superläge för henne och andra unga spelare att prestera bra och visa upp sig, säger Schough och berättar vad hon själv ska försöka bidra med i höstens Europamatcher:

ANNONS

– Jag ska visa att jag är en bra ledare och att jag har stor rutin.

Frisk och redo

Rosengård laddade upp inför premiärmatchen mot Bayern med att 1–0-besegra Eskilstuna fredags i guldkampen hemma i damallsvenskan. Efter den matchen drog Schough på sig en lättare förkylning och hon tränade därför inte i början av den här veckan. Men någon fara för hennes medverkan i Tyskland ska det inte vara.

– Nej då. Det är bara bra med mig. Det var lite hosta, men det har lugnat sig, säger hon.

Fakta: Rosengårds Champions League-matcher

19/10 Bayern München (borta).

27/10 Barcelona (hemma).

24/11 Benfica (b).

7/12 Benfica (h).

15/12 Bayern München (h).

21/12 Barcelona (b).

De två bästa lagen från gruppen går vidare till kvartsfinal.

ANNONS