Sarah Sjöströms glädje efter skrällguldet på 100 meter fritt. Nu är hon jättefavorit på halva distansen.
Sarah Sjöströms glädje efter skrällguldet på 100 meter fritt. Nu är hon jättefavorit på halva distansen. Bild: Jessica Gow/TT

Siffrorna som skrämmer Sjöströms konkurrenter

23, 61, 35, 8 och 3.
Det är siffrorna som gör Sarah Sjöström till jättefavorit till andra OS-guldet efter skrällen på dubbla distansen.
Siffror som gör att konkurrenter väljer andra grenar än 50 meter fritt.

ANNONS
|

På VM i Doha i februari slog Kate Douglass, USA, amerikanskt rekord på 23,91 och tog silver på 50 meter fritt.

Trots det var hon chanslös mot Sjöström som vann på 23,69 och tog sitt fjärde VM-guld – det tredje i rad – på distansen.

I en podcast med amerikanska simsajten Swimswam veckorna efter var Douglass tveksam till att simma 50 meter fritt vid de amerikanska OS-uttagningarna.

"Ingen slår henne"

Dels för att 200 meter medley och 50 fritt överlappar varandra i Paris, dels för Sarah Sjöström.

– Först vill jag besegra Sarah Sjöström och sedan kan vi börja prata om det (att välja 50 meter fritt), men jag tror inte att någon slår henne så länge hon simmar, sade Douglass.

ANNONS

Så blev det också. Douglass ställde aldrig upp på den korta frisimsdistansen vid OS-uttagningarna. Hittills i Paris har hon vunnit guld på 200 meter bröstsim och tog silver med det amerikanska laget på 4x100 meter fritt.

Siffrorna som imponerar

Här är siffrorna som skrämmer Douglass och de andra konkurrenterna:

23,61: Sjöströms världsrekordtid från VM i japanska Fukuoka i fjol. Det var super-Sarahs första världsrekordnotering på sex år.

35: Antalet tillfällen som Sjöström simmat under 24 sekunder på distansen. En otroligt imponerande siffra, särskilt som tvåan på den listan, Cate Campbell, Australien, bara gjort det nio gånger. Hon kvalade inte ens in på distansen till OS.

8: Antalet gånger Sjöström simmat under 24 sekunder bara i år med VM-guldtiden 23,69 som den främsta.

3: Antalet andra simmare i OS-startfältet som varit under 24 sekunder. Trion Shayna Jack, Australien (23,99 i år), Katarzyna Wasick, Polen (23,95 i VM i år), och Simone Manuel, USA (23,95 i VM 2017), har gjort det en enda gång vardera i karriären, enligt Internationella simförbundets statistik.

– Jag är väldigt stolt över att jag har en sån hög lägstanivå, säger Sjöström som också beskriver det som en trygghet:

– Absolut, nu siktar jag alltid högre än min lägstanivå, men jag vet att det finns där och jag vet vad jag behöver göra för att nå en viss nivå.

ANNONS

Försök och semifinal på 50 meter fritt avgörs på lördagen och finalen på söndag.

ANNONS