Ordningsvakter ute på Malmö IP:s plan när Rosengårds Olivia Schough tar en selfie med supportrar efter mötet med Brommapojkarna i början av september.
Ordningsvakter ute på Malmö IP:s plan när Rosengårds Olivia Schough tar en selfie med supportrar efter mötet med Brommapojkarna i början av september. Bild: Johan Nilsson/TT

Sjögran efter hoten: "Bara stärkt oss"

Rosengård är på väg mot den perfekta säsongen i damallsvenskan.
Detta trots att laget har fått leva med att en spelare blivit utsatt för grova hot.
– Det känns som att det här bara har stärkt oss, säger sportchefen Therese Sjögran.

ANNONS

Rosengård kan säkra SM-guldet redan på måndag efter att ha vunnit samtliga 20 damallsvenska matcher hittills, men Malmöklubben har under säsongen drabbats av upprepade hot mot en spelare i truppen. Hot som har polisanmälts.

Träningar har under vissa perioder varit stängda för utomstående och efter matcher har exempelvis ordningsvakter varit ute på planen på Malmö IP när spelarna träffat supportrar.

"Otroligt imponerad"

Spelarna själva har inte velat kommentera situationen, men sportchefen Therese Sjögran är imponerad över prestationen ute på planen.

– Att de har kunnat leverera den fotbollen och tillsammans varit så tajta. Det känns som att det här bara har stärkt oss egentligen. Jag är otroligt imponerad, säger hon.

ANNONS

Förutom 20 raka segrar har Rosengård smått osannolika 86–5 i målskillnad.

– Det är svårt att beskriva. Vi kommer från ett 2023 som var det sämsta året vi haft i klubbens historia. Att kunna vända det är så klart otroligt starkt gjort.

Rosengård hade två raka SM-guld innan det i fjol blev blott en sjundeplats i serien.

– Vi har kunnat göra det för att vi bestämde oss ganska tidigt för att behålla staben och så mycket som möjligt av den trupp vi hade 2023. Vi har ändå i grund och botten trott på någonting och jag gillar kontinuitet. Vi hade tålamod och det har gett resultat i år.

Inget lag har sedan damallsvenskans premiär 1988 vunnit samtliga seriematcher under en säsong.

– Vi pratar inte om det. Vårt mål har blivit att sluta topp tre – och det har vi ju klarat av. Det här med att slå en massa rekord – helt ärligt kan jag inte bry mig mindre och det är inget vi pratar om. Rekord är bara en bonus. Vi ska vinna varje match och gör vi det vinner vi SM-guld.

Baksmälla för Häcken?

Guldet kan säkras på måndag borta mot Piteå – trots att fem damallsvenska omgångar återstår efter den matchen. Förutom seger för Rosengård krävs det att toppkonkurrenterna Häcken (14 poäng efter Rosengård) och Hammarby (15 poäng efter) tappar poäng mot Växjö respektive Örebro samma kväll.

ANNONS

– Först och främst måste vi vinna, men jag tror inte att de tappar poäng. Kanske att det blir en liten baksmälla för Häcken nu när de åkte ut i Champions League, men Hammarby gick ju dit, säger Therese Sjögran.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Bakgrund: Hot mot alla spelare i damallsvenskan

I mitten av maj mordhotades en spelare – på Youtube – i damallsvenska Rosengård inför en match.

I augusti kom det in nya hot mot spelaren – två dagar i rad. Denna gång skickades de till en mejladress som tillhör klubben.

Ytterligare hot kom in i september mot spelaren och då framkom det också att ett generellt hot har riktats mot alla spelare i damallsvenskan. Även spelare i Vittsjö, Djurgården och Linköping har därefter drabbats.

Samtliga hot har polisanmälts till polisen, som uppger att man har fått ut ip-adresser som hot har publicerats från.

Som en följd har säkerheten skärpts i damallsvenskan, bland annat i form av visitering av alla åskådare på flera arenor.

Källor: SVT, Norra Skåne, Sydsvenskan, Aftonbladet

Fakta: Förlustfria säsonger i damallsvenskan

Inget lag har vunnit samtliga matcher i damallsvenskan, som hade sin premiärupplaga 1988, under en och samma säsong.

Vid tre tillfällen har ett lag gått igenom serien utan att förlora en enda match. Både 2005 och 2006 vann Umeå 21 matcher och spelade en oavgjord. Linköping vann 20 matcher och spelade två oavgjorda säsongen 2016.

Sedan säsongen 2022 består serien av 14 lag och 26 omgångar – innan dess deltog 12 lag.

Rosengård har denna säsong vunnit 20 av 20 spelade matcher. Sex omgångar återstår.

ANNONS