Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sjöström: "Tror alla simmare är frågetecken"

Hanteringen av den kinesiska dopningsskandalen i simning fortsätter att väcka frågetecken inför OS.
– Man undrar ju...jag tycker hela situationen är så konstig, säger Sarah Sjöström.

ANNONS

Det var i april som New York Times, ARD och Daily Telegraph avslöjade att 23 kinesiska simmare lämnade positiva dopningsprov i januari 2021 – sex månader inför OS i Tokyo.

Provsvaren innehöll spår av hjärtmedicinen trimetazidin (TMZ), samma substans som den ryska konståkaren Kamila Valieva åkte fast för i OS 2022.

Men mängderna var så små att den kinesiska antidopningsbyrån avskrev dopning och menade att de fått i sig substansen via kontaminerad mat.

"Lägre än någonsin"

Ett faktum som också den internationella antidopningsbyrån Wada köpte.

Men allt sopades under mattan.

Förra helgen kommenterade amerikanska storstjärnan Katie Ledecky, sju OS-guld hittills i karriären, i en intervju med CBS saken.

ANNONS

Hon sade bland annat:

– Det känns tufft att veta att man ska möta några av de här simmarna i Paris. Vår tilltro till en del av (dopnings-)systemet är lägre än någonsin tidigare.

Både Sarah Sjöström, på 50 meter fritt, och Louise Hansson, 100 meter fjäril, kan ställas mot den kinesiska frisims- och fjärilsstjärnan Zhang Yufei i OS.

Hon är en av de 23 kinesiska simmare som fastnade i dopningstestet.

"Hoppas att ansvaret tas"

Zhang Yufei tog två guld och två silver i OS i Tokyo, vann VM-guld på 100 meter fjäril i Fukuoka i fjol och VM-brons på 50 meter fritt.

– Jag blir testad sjukt många gånger nu inför OS och man hoppas att det är samma sak för mina motståndare så att man får tävla på lika villkor. Man får hoppas att ansvaret tas för en ren sport, säger Louise Hansson om att ställas mot Zhang i OS.

Både Sjöström och Hansson är frågande till varför hela saken mörkades av Wada och andra parter.

– Jag tycker hela situationen är så konstig, att det tog så lång tid innan informationen kom ut. Jag tror alla (simmare) är frågetecken, säger Sjöström.

Wada har fått hård kritik, inte minst från den amerikanska antidopningsbyrån (USADA).

ANNONS

Efter den kritiken har Wada tillsatt en oberoende utredare för fallet.

Utredningen ska vara klar inför OS.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade för en tid sedan till nyhetsbyrån AFP att de kinesiska simmare som testade positivt 2021 i nuläget inte kommer att stoppas från OS-deltagande i Paris.

– Om alla procedurer följs finns ingen anledning för dem att inte vara med. Vi har fullt förtroende för Wada och att de följt sina regler, sade han.

Louise Hansson. Arkivbild.
Louise Hansson. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS