Extra säkerhetsåtgärder har införts vid lördagens Stockholm Marathon. Arkivbild.
Extra säkerhetsåtgärder har införts vid lördagens Stockholm Marathon. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Skärpt säkerhet vid Stockholm Marathon

Hög värme, förhöjt terrorhot i landet och demonstrationer som pågår samtidigt med lördagens Stockholm Marathon.
Arrangörerna har satt in extra säkerhetsåtgärder vid dagens stora folkfest i huvudstaden.

ANNONS

Över 20 000 löpare väntas delta i loppet och ett par hundratusen eller fler kan samlas i publiken runt om i staden. Loppet kan ses som ett möjligt mål för terrorister, samtidigt som hotnivån i Sverige bedöms som hög – en fyra på en femgradig skala.

– Det här har varit en plåga som varit i fokus för oss ända sedan en bomb smällde av vid Boston Marathon 2013. Det fick oss att göra ett ganska stort, nytt arbete kring säkerhetsfrågor, säger David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen som arrangerar Stockholm Marathon.

I fjol sattes nya åtgärder in igen, främst kopplat till olika aktivistaktioner kring loppen. Bland annat utökades funktionärsgrupperna och bevakningen av banan.

ANNONS

Väsk- och anhörigförbud

Extra säkerhetsåtgärder som nu vidtagits i samråd med polisen är totalt väskförbud vid Östermalms IP samt Stockholms stadion, där start och målgång sker. Dessutom gäller anhörigförbud vid Östermalms IP.

– Inför det förhöjda terrorhotet har vi också stärkt upp med extra ordningsvakter där vi tror det blir mycket folk, säger David Fridell.

Exempel på sådana platser där mycket folk samlas är klassiska publikställen på Södermalm, sträckan Odengatan-Sveavägen-Kungsgatan, samt vid starten på Lidingövägen.

För arrangörerna ligger fokus på att se till att strukturen och flödena vid loppet flyter så smidigt som möjligt. Det renodlade säkerhetsarbetet står polisen för, förklarar Fridell.

– Vi har jättegott samarbete med polisen. Deras budskap till oss är att om vi tar vårt arrangörsansvar, så tar de ansvar för andra säkerhetsfrågor.

Stockholmarna lugna

I stort känner sig folk trygga med att delta i loppet och vara i publiken, bedömer han. Frågorna kring säkerheten är få.

– Det som stått i fokus i veckan är värmen. Att yttre saker händer är ovanligt men visst kan de hända: demonstrationer som inte är kopplade till oss pågår, och det är polisens jobb att se till att flödena inte stör varandra, säger David Fridell.

Stockholmarna stöder sitt maraton, känner han.

– Det här är ett evenemang som vi vet Stockholm uppskattar mycket. Vi känner att vi har stockholmarna i ryggen.

ANNONS
ANNONS