Slovenien var sekunder ifrån en historisk seger.
Slovenien var sekunder ifrån en historisk seger. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Slovenien snuvade på historisk seger

Slovenien såg ut att gå mot sin första seger i EM-sammanhang någonsin.
Sedan klev serbiske Luka Jovic fram och dödade de slovenska drömmarna.
Anfallaren kvitterade till 1–1 i matchens sista minut.

ANNONS

Senast Slovenien kvalade in till ett Europamästerskap var för 24 år sedan, i EM 2000. Då kom Slovenien riktigt nära sin första trepoängare i ett EM-slutspel, men tappade en 3–0-ledning till 3–3 mot Serbien och Montenegro.

Nu såg det äntligen ut som att segern skulle komma. 1–0 mot Serbien, och bara sekunder kvar att spela. Då klev den 26-årige anfallaren Luka Jovic fram.

Den 29-årige högerbacken Žan Karničnik, till vardags i inhemska NK Celje, dök upp på bortre stolpen och kunde ge Slovenien ledningen i den 69:e matchminuten.

Men i matchens sista minut fick Serbien en hörna, som de förvaltade väl. Luka Jovic, till vardags i Milan, nickade in kvitteringen och vilt jubel utbröt bland de serbiska supportrarna i München. Matchen slutade därmed 1–1, och Slovenien får vänta på sin första EM-seger någonsin.

ANNONS

Stökigt inför – hotar att lämna EM

Uppladdningen för den viktiga matchen mot Slovenien var dock inte helt klockren för serberna.

Under onsdagens match mellan Albanien och Kroatien sjöngs hatiska ramsor om serber, vilket gjort att det serbiska fotbollsförbundet rasat. Förbundets generalsekreterare har till och med hotat med att landet kan komma att lämna EM om Uefa inte straffar både Kroatien och Albanien för ramsorna, skriver AP.

Båda lagen lever

Den sena kvitteringen innebär för serbisk del att hoppet om andraplatsen och garanterat avancemang till åttondelsfinalen fortfarande lever.

Vid förlust hade laget fortsatt stått på noll mål. Och ifall England senare i kväll besegrar Danmark, hade Serbien inte längre haft någon chans att komma topp två i gruppen. Nu lever hoppet i allra högsta grad.

I sista omgången ställs Serbien mot Danmark, och Slovenien tar sig an England.

ANNONS