Lamine Yamal jublar efter att ha gjort 1–1 för Spanien – och samtidigt blivit den yngste målskytten någonsin i ett fotbolls-EM.
Lamine Yamal jublar efter att ha gjort 1–1 för Spanien – och samtidigt blivit den yngste målskytten någonsin i ett fotbolls-EM. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Spanien till EM-final – 16-åringen historisk

Spanien är klart för final i fotbolls-EM efter en blixtsnabb vändning mot Frankrike.
16-årige talangen Lamine Yamal blev historisk som den yngste målskytten i ett EM i 2–1-segern.
– Ett jättefint mål, säger lagkamraten Dani Olmo.

ANNONS

Det var gasen i botten från start när de två fotbollsgiganterna Frankrike och Spanien brakade samman i den första EM-semin – och det var Frankrike som fick en drömstart på semifinalen.

Blott nio minuter in i matchen kom fransmännens första spelmål i mästerskapet, efter att Randal Kolo Muani nickat in Kylian Mbappés inlägg. Frankrikes glädje skulle dock bli kortvarig.

Det dröjde nämligen inte länge förrän Spaniens svar kom. I matchminut 21 satte supertalangen Lamine Yamal kvitteringen efter ett drömmål – ett skott från 25 meter rakt i krysset – och därmed blev han historisk som den yngste målskytten någonsin i ett fotbolls-EM på herrsidan, med sina 16 år och 362 dagar.

ANNONS

"Tänkte inte så mycket"

– Vi låg under med ett mål och jag fick bollen, jag tänkte inte så mycket – jag bara sköt mot mål, säger 16-åringen om sitt 1–1-mål enligt AFP.

Den tidigare rekordhållaren var schweizaren Johan Vonlanthen, som i EM 2004 blev målskytt när han var 18 år och 141 dagar. På damsidan har norska Isabell Herlovsen rekordet. Hon var 16 år och 351 dagar när hon blev målskytt i EM 2005.

Bara fyra minuter efter Spaniens kvittering kom också vändningen till 2–1 – och det var Dani Olmo som gjorde det, via den franske backen Jules Koundés fot.

– Vi spelade väldigt bra, vi fortsatte spela på vårt sätt. Ett jättefint mål av Lamine, han hade en fantastiskt match, säger Olmo.

EM-final på söndag

Frankrikes jakt på en kvittering blev fruktlös, och 2–1 stod sig matchen ut. Därmed är Spanien klart för EM-finalen på söndag.

– Spanien är ett väldigt bra lag, vi visste det och de bevisade det i kväll även om det var vi som öppnade målskyttet. De gjorde det svårt för oss eftersom de kontrollerade matchen bättre än oss, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps efter semifinalförlusten.

I den andra semifinalen möts på onsdagskvällen England och Nederländerna.

ANNONS