Sportjournalisten Tommy Engstrand avliden

Den legendariske sportjournalisten och kommentatorn avled under söndagen, skriver Aftonbladet. Tommy Engstrand är mest känd från sin tid på Radiosporten och SVT. 1984 tilldelades han stora journalistpriset.

ANNONS
|

Tommy Engstrand var tillsammans med Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg de så kallade ”Hylands pojkar”, alltså de som skolades av den legendariske Lennart Hyland under 60- och 70-talet.

Engstrands karriär gick sedan vidare till Radiosporten och SVT. Mest känd är han kanske som kommentator, genom berömda matchreferat som exempelvis den snöiga matchen i Gelsenkirchen när Sverige blev klart för VM 74.

Han tillskrivs också det ikoniska citatet "Portugal leder med 1-0 och jag ger er inget hopp", i samband med mötet mellan Västtyskland och Portugal 1985. En match som skulle avgöra huruvida Sverige tog sig till världsmästerskapet 1986 eller ej.

ANNONS

Förutom sina insatser inom sportjournalistiken var han också frekvent förekommande i underhållningsprogram. Bland annat På spåret, Zick Zack och Razzel.

”Chockartat”

Aftonbladet har varit i kontakt med Engstrands goda vän, den före detta programledaren Åke Wilhelmsson.

– Jag tyckte att det var chockartat för att jag snackade med honom för ett par veckor sedan. Då sa han att han skulle ringa mig när han blev bättre. Han bedömde det som att det skulle ta några veckor, sedan skulle han bli bra igen. Det blev det ju aldrig då, säger Wilhelmsson.

Den numera pensionerade Arne Hegerfors var branschkollega med Engstrand:

– Det är klart att man tog emot beskedet med bestörtning, sorg och saknad. Han var ju en väldigt god kamrat, säger han till Sportbladet.

Hegerfors berättar att de inte hördes av så ofta, men att det alltid var hjärtliga samtal.

– Det har inte varit den tätaste av kontakter men vi har haft kontakt hela tiden. Han har varit väldigt omtänksam. Alltid när jag var som sämst så ringde han mig och ville kolla hur det var med mig.

ANNONS