Vilka barn har råd att bli fotbollsspelare i dag?, skriver GP:s krönikör Robert Laul. Foto: Kollage/TT.
Vilka barn har råd att bli fotbollsspelare i dag?, skriver GP:s krönikör Robert Laul. Foto: Kollage/TT.

Robert Laul: En sport för barn med rika föräldrar

Vilka barn har råd att bli fotbollsspelare i dag?
Utvecklingen är tydlig, någonstans längs vägen måste föräldrarna betala.
De som har pengar, alltså.
Frågan är hur höga avgifter som är rimliga.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte om ni var inne på Twitter häromdan, men förmodligen inte eftersom endast elva procent besöker diskussionsforumet högst en gång i veckan. Desto större anledning att ge bakgrunden först.

Jag kommenterade en artikel av min gamle Sportbladet-kollega Patrik Brenning om rovdriften på fotbollstalanger i Stockholm, och nämnde Hammarby och AIK som exempel i min tweet.

Bajen, som gallrar bland barnen redan när de är 7-8 år, reagerade överhuvudtaget inte. Däremot tog det hus i helvete i Gnaget.

Akademicheferna blev arga, styrelseledamöterna blev ännu argare och argast av de alla blev tf klubbdirektör Fredrik Söderberg (eller vilken titel han har nuförtiden, karriärklättraren Söderberg byter titel relativt ofta).

ANNONS

Om någon reagerar på efternamnet så ja, pappan är den legendariske supervärvaren Stefan Söderberg. Just den hatten fyller sonen kanske inte riktigt ännu, även om han tycks uppskattad bland AIK:s mer bokstavstrogna supportrar.

Nåväl.

Söderberg brukar dyka upp på Twitter när han tycker något behöver f ö r k l a r a s för de redan troende. Det gör tf klubbdirektör Söderberg i regel genom Twittertrådar så långa att det skulle gå att sticka en varm och skön offerkofta av dem.

Den här gången var tf klubbdirektören föredömligt kort och koncis, även om hans retorik förde tankarna till presidenten i en katastroffilm:

Att ignorera någon som uppenbart söker skada dig, din verksamhet eller det du älskar är svårt. Du måste intala dig att du endast ger näring åt personen om du bemöter. Men....det kliar i kroppen att läsa dessa utstuderade provokationer”.

Lägg på några stråkar och hissa en amerikansk flagga i bakgrunden och man kan tro att en invasion från yttre rymden är nära förestående.

En invasion från yttre rymden?

Men nej, det handlade om en tweet från en journalist.

Där skrev jag bland annat att Hammarby och AIK dammsuger närområdet på talang och tja, nu vet vi att det fick AIK ungefär lika stressade som Jennifer Lawrence rollkaraktär i ”Don’t look up ”när hon tappar det i nyhets-tv-showen:

ANNONS

– We’re all for sure gonna fucking die!

Det jag egentligen var ute efter, vilket klarnade senare i Twitterstriden med de AIK:are som avbröt julsemestern för att bidra med eldunderstöd, handlar om pengar.

Pengar är ett ständigt underrapporterat ämne i fotbollsjournalistiken. Svenska klubbledare gör allt för att slippa prata om pengar. Ändå handlar det mesta i dag om pengar, även i barn- och ungdomsfotbollen, tragiskt nog. Det är big business.

Klubbarnas akademier har ett övergripande syfte: att ta fram talanger som ska generera intäkter som elitspelare i framtiden.

Frågan är om barnens fotbollsskola, alltså åren innan akademierna, börjar gå att betrakta som en ren kassako?

Ett exempel: i AIK måste varje barn bidra med totalt 7000 kronor för att få vara med i fotbollsskolan för 10-11-åringar 2022 (en del av pengarna går att välja att ”arbeta” ihop). OBS! Detta är inte en akademiverksamhet utan helt vanlig fotbollsskola för barn. Akademiverksamhet börjar från 13 år i AIK.

Om AIK har mellan 100-200 pojkar och flickor krävs alltså mellan 700 000 och 1,4 miljoner kronor för att verksamheten ska gå runt ett år. Hur är det möjligt? Vad f-n får man för pengarna? som någon sa.

”Vad f-n får man för pengarna?”

IFK Göteborg har inga lag i de lägre åldrarna utan erbjuder extraträning åt barn från olika föreningar (läs mer om det här). Först från tolv år har IFK en egen lagverksamhet, men då är det akademi. Där kostar det drygt 8000 kronor om året under 2022.

ANNONS

Sammantaget är utvecklingen tydlig: för att ett barn ska få optimala förutsättningar att bli fotbollsspelare i dag är föräldrarna i något skede tvungna att betala rejält för det. I AIK redan från när barnen är tio, i Blåvitt när de fyllt tolv.

De som har råd, vill säga.

IFK Göteborgs akademichef Jonas Olsson ser riskerna.

– Absolut. Det är säkert många som inte får chansen på grund av de inte har råd. Sedan om det är värre nu än för tio år sedan är svårt att säga. Men om det är sådana pengar som du säger i redan när man är så ung (som i AIK), då blir det ju svårt, säger Jonas Olsson.

På frågan varför IFK tar över 8000 kronor från tolv år och uppåt i sin akademin säger Jonas Olsson:

– Då ingår rubbet. Föräldrar behöver inte sälja en lott. Cuper, turneringar och kläder. Att det är så dyrt beror på att vi är inomhus. Med tanke på hallkostnaden hade vi kunnat motivera det dubbla, lätt.

Möjligen finns det en större journalistisk granskning att göra här. Vad betalar du för att dina barn ska få spela fotboll i dag? Vad kostar det att bli fotbollsspelare på -20-talet? Mejla mig på robert.laul@gp.se så ska jag se hur det kan tas vidare.

ANNONS

LAULS…

…HISS 👍

Jon Dahl Tomasson lämnar Malmö FF. Jag tror att han går mot en stor tränarframtid. Inte för att det är någon bragd att vinna allsvenskan med MFF:s plånbok. Men dansken gjorde trots allt flera drag som imponerade, inte bara CL-avancemanget. Framför allt klarar han att hantera spelare på hög nivå där konkurrenssituationen är tuff. Björnmamman Söderberg och sluge taktikern Lagerbäck i en och samma person.

…DISS 👎

Får dissa mig själv. I förra veckan skrev jag att det skulle bli problem med två BK Häcken-lag i damseriesystemet. Då hörde Gerhard Sager av sig (just det, den Gerhard Sager, numera ordförande i Skepplanda BTK). Sager – som inte synts till sedan hans hår höll på att blåsa bort under en svenska cupen-lottning för några år sedan – gav mig bakläxa, med all rätt. Kopparbergs Göteborg har ju bara bytt namn till BK Häcken FF och skulle mycket väl kunna möta BK Häcken i Damallsvenskan om några år. Och säger Sager det så är det så.

…TIPS 🤔

Ni noterade kanske att jag referade till Netlfix-filmen ”Don’t look up” i krönikan. Kan passa på att tipsa er om att se den också. Samtidssatir när det som mest träffsäker. Väl värd att lägga trettondagsaftonen på. God fortsättning!

ANNONS
ANNONS