Robert Laul: Fotbolls-VM? Först ett EM i England som ska vinnas

VM-biljetten fixad, men det fotbolls-VM:et ligger en halv evighet och 1500 mil bort.
Först är det EM.
Eller om Sverige nu menar allvar med att de vill ha favoritskapet: ett EM som ska vinnas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Snacket inför veckans VM-kvalmatch mot Irland har handlat om landslagets identitet.

En diskussion som inte bara utgått från en ovanligt lyckad marknadsföringskampanj för den nya matchtröjan (en tröja med instruktioner i nacken om hur Sverige kan besegras).

En kaxig tröja för ett landslag som – när de fått frågor om det – inte nöjer sig med fördelarna att vara underdog utan aktivt söker favoritskapet.

– Är du favorit har du presterat något bra. Det är alltid bättre än att hela tiden vara underdog, sa förbundskaptenen Peter Gerhardsson på inför match-presskonferensen.

– Vi kan rakryggade säga att vi är bättre än någonsin, fyllde lagkaptenen Caroline Seger i.

ANNONS

Favoriter som är bättre än någonsin – det var med de glasögonen jag satte mig på nationalarenan Gamla Ullevi tillsammans med 12 123 åskådare för att se hur Sverige hade tänkt att besegra Irland i en match där det räckte med en poäng för att säkra kvalgruppsegern som första europeiska land.

Jag menar… för ett självsäkert lag med chans att säkra biljetten till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 inför hemmapublik mot ett 30:e rankat Irland var frågan snarare om det skulle bli ett, två eller tre noll? Och det i första eller andra halvlek?

Men nä, så blev det ju inte alls.

Inte resultatmässigt i alla fall.

Spelmässigt var det lik förbannat en överkörning från början till slut.

Ny formation

Sverige startade med en 3-4-1-2-formation, trebackslinje, Kosovare Asllani i en tiaroll bakom två anfallare.

– Vi är flexibla i vårt spelsystem. I dag testade vi på något nytt och vi är svårlästa för motståndarna även om vi lanserat ”how to beat Sweden”, sa poängräddaren och VM-biljettfixaren Asllani efteråt i ytterligare en blinkning till den omtalade matchtröjan.

Förbundskapten Gerhardsson ville inte svara på om just denna formation är en EM-plan, men rent spelmässigt såg det som sagt lovande ut. Sverige ägde, styrde och dominerade matchen från 15:e minuten och framåt. Lina Hurtig hade en flygande nick över, Asllani prickade ribbans underkant efter ett annat snabbt anfall. När Sverige satte fart på bollen med få tillslag hängde Irland inte med.

ANNONS

Men fotboll hade inte varit fotboll om inte allt kan förändras på ett ögonblick. Strax före paus, ur ingenting, vallade Irlands enda stjärna, Arsenals Katie McCabe, bollen i mål via Jonna Andersson vars touch lurade Hedvig Lindahl. Ett slumpmål.

Underdogen Irland hade skaffat sig ett drömläge inför andra halvlek. Hur skulle favoriten Sverige hantera det? Om förbundskapten Gerhardsson ville ha ett EM-test i skarpt läge kunde han inte fått ett bättre. Startelvan förlorade matchen, men Gerhardssons älskade slutelva säkrade VM-biljetten, om än i grevens tid när fyra byten var gjorda.

Men jag reagerade på den svaga inläggskvaliteten mot en motståndare som sjönk så lågt som Irland gjorde i andra halvlek.

Hanna Glas var länge misslyckad i den delen till höger, och hon var inte ensam. Bollarna som skyfflades in påminde om skott utan tanke eller vettig riktning. Så många direkt usla inlägg mot en så låg motståndare är underkänt. Lång tid i andra halvlek var det bara inhoppande Fridolina Rolfö som hade kvaliteten att titta upp för att sedan serva bollen med precision.

– Vi brukar mer prata om inspel, att spela in bollen, inte bara kasta in bollen så här, men en del var bra, en del var mindre bra. Vi hade kanske kunnat skapa oss lite bättre lägen, sa Gerhardsson efteråt.

ANNONS

Till slut sprang Asllani in ett klassmål en kvart från slutet, vackert förarbetad av inhopparna Filippa Angeldal (bäst igen) och Olivia Schough, 1–1, matchens slutresultat. Målet var ren kvalitet, precis som tidigare nämnda anfall i första halvlek. När Sverige får till den typen av tempoväxlingar i spelet, aktioner i fart, är det få som hänger med, det gäller även bättre motstånd.

– Vi hade tur, sa Irlands förbundskapten Vera Pauw efteråt när hon motiverade den oväntade bortapoängen.

Det är över ett år till VM, men bara tre månader till Sveriges EM-premiär mot Nederländerna, de regerande Europamästarinnorna. Om Sverige ska ha favoritskapet till den matchen får startelvan leverera bättre i genrepet mot Brasilien på Friends. Att sätta hoppet till en slutelva som visserligen löser uppgiften, men med darr på ribban mot en underdog är också en sorts styrka, men det gör knappast Sverige till favorit att vinna guld i England.

– Jag ser oss som ett av 5–6 lag som kan vinna EM. Vi har fler nivåer i oss, försäkrade mittbacken Magdalena Eriksson innan hon lämnade Gamla Ullevi för att att ansluta till den väntande segerfesten på spelarhotellet i Göteborg.

LÄS MER:Irlands förbundskapten: "Skojar du med mig?"

LÄS MER:Kosovare Asllani sköt Sverige till VM 2023

LÄS MER:Inga besked om VM-pengarna

ANNONS