Stökig dag på Marstrand under Match Cup Sweden – mer blåst att vänta

Seglingsracet Match Cup Sweden är igång på Marstrand. Då ställer vädret till det för de tävlande och publiken.
– Det är nu man skiljer agnarna från vetet, säger arrangörsansvarige Mattias Rahm.

ANNONS
|

Den klassiska tävlingen firar 30 år i år och i måndags startade tävlingarna. I två dagar har det varit klart väder men under onsdagen började det blåsa kraftigt.

– Det har varit riktigt tuffa förhållanden. Det blåste tolv meter per sekund så det var lite vilt emellanåt. Det gick bra men det var mycket grejer som gick sönder på båtarna, säger arrangörsansvarige Mattias Rahm.

Totalt behövde fyra segel bytas ut.

– Det är sådant som händer emellanåt men då gör man så att man tar av det trasiga seglet efter racet och då har vi sedan ett reservsegel som man sätter på efter tävlingen så det är ingen som behöver använda ett trasigt. Men man kan säga att vi hade inte haft råd med så mycket mer än så, säger Rahm och fortsätter:

ANNONS

– Vi får ha en expressbil som går ner till stan så de lagar dem på segelmakeriet så att vi får tillbaka dem hit i morgon till racet.

Har det brutits nån mast?

– Nej, så det var skönt.

Mer vind väntas resten av veckan – folkfesten i fara

Tjugo meter per sekund ser det ut att blåsa under torsdagen. Något som tvingade arrangören att göra om i tävlingsschemat.

– Då gjorde vi så att vi körde kvartsfinalerna redan i dag i den öppna klassen i stället för i morgon som först var tänkt.

Kommer ni tävla när det ska vara sån kraftig vind?

– Nej inte just då. Men vi har gjort så att vi har senarelagt starten i morgon så vi kommer inte starta före klockan halv två i morgon. Prognosen säger att det ska avta vid klockan ett i morgon så vi hoppas på att kunna segla från två till fem i stället.

Seglartävlingen brukar locka tusentals besökare och under lördagen då finalerna går av stapeln brukar det krylla av personer som tagit plats på klipporna vid havet. När Match Cup Sweden nu firar 30 år finns det risk att folkfesten uteblir.

– Det ser ut att bli en blåsig avslutning på den här tävlingen. Både torsdag, fredag och lördag ska det bli mycket vind. Det kommer bli dramatiskt här ute på havet kan jag säga dig. Det kommer att bli action!

ANNONS

Finns det en risk att folkfesten avtar lite när det blir så dåligt väder?

– De som gillar segling kommer att få se häftig segling kan man säga men det är klart: dem som är där för sol och bad kanske inte kommer tyvärr, säger Rahm.

Prognosen visar även regn på lördag.

– Sånt riktigt skitväder. Det är nu man skiljer agnarna från vetet som man brukar säga.

LÄS MER:SOK:s målsättning: Tio OS-medaljer

LÄS MER:Emil Bengtson kvalade in till OS – men får inte åka

LÄS MER:Svenska OS-truppen växer – elva nya namn

ANNONS