Sveriges Armand Duplantis kramar om sin flickvän Desiré Inglander efter att han vunnit guld (6,05) och slagit sitt eget världsrekord (6,20) under herrarnas stavhopp under inomhus-VM i friidrott.
Sveriges Armand Duplantis kramar om sin flickvän Desiré Inglander efter att han vunnit guld (6,05) och slagit sitt eget världsrekord (6,20) under herrarnas stavhopp under inomhus-VM i friidrott. Bild: Jessica Gow/TT

"Superlativen tog slut för länge sedan"

Världsrekord – igen. Förbundskapten Kajsa Bergqvist var tagen efter Armand Duplantis jättesuccé.
– Det här är barriärbrytande, säger hon.

ANNONS
|

Den 7 mars hoppade Armand Duplantis 6,19 i Belgrad – vilket innebar världsrekord.

Men det världsrekordet höll bara i 13 dagar, för på inomhus-VM i Belgrad putsade "Mondo" till det igen – till drömgränsen 6,20.

– Jag vet inte vad jag ska säga längre, superlativen tog slut för länge sedan. Det här är barriärbrytande. 6,20… för några år sedan skulle ingen tro att det var möjligt att hoppa så, säger en tårögd förbundskapten, Kajsa Bergqvist.

– Och "Mondo" är fortfarande i utveckling. Han går igenom sina stavar en efter en, de blir för mjuka, för att han utvecklas och blir starkare, snabbare och bättre. Han fick helt nya stavar hit som han inte hade hoppat med innan. Det tog två försök att få de nya stavarna att fungera.

ANNONS

"Otrolig förmåga"

Bergqvist fortsätter:

– Han har någon otrolig förmåga att vara cool. Jag skulle personligen tycka det att det vore väldigt svårt att prestera på topp, vi kom hit med 14.30-bussen, han var sist av stavhopparna att vara på plats.

– Det är så många timmars tävling för att vänta på första hoppet till andra, en timme och 20 minuter, för att sedan komma i gång igen. Och sedan har han fortfarande mental och fysisk kraft, efter tre och en halv timme, att hoppa högre än någon gjort i världshistorien.

Femma i medaljligan

Sverige slutade femma i medaljligan efter "Mondos" guld, Thobias Montlers silver (längdhopp) och Carl Bengtströms brons (400 meter).

– Jag trodde kanske inte att jag skulle bli så oerhört engagerad, man lever med på ett otroligt nära sätt. Det är så fina individer, hur de fungerar tillsammans, de sitter inte i sina egna små bubblor, det känns som att alla försöker peppa varandra, avslutar förbundskapten Bergqvist.

ANNONS