Sveriges Vilma Bobeck och Rebecca Netzler fick vänta länge innan besked kom att finalracet skjuts upp.
Sveriges Vilma Bobeck och Rebecca Netzler fick vänta länge innan besked kom att finalracet skjuts upp. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svaga vindar – svenska medaljracet uppskjutet

Medaljracet i damernas OS-segling 49er FX med svenskhoppen Rebecca Netzler och Vilma Bobeck skjuts upp.
Arrangören siktar på att köra racet i morgon.
– Vi har sparat energi, säger Bobeck.

ANNONS
|

Anledningen till förseningen var svaga vindar i bukten utanför Marseille.

Herrarnas medaljrace, som hann inledas och skulle körts före damernas, avbröts mitt i. Den planerade starttiden fick sedan skjutas upp flera gånger och tävlingskommittén försökte flytta ut banan längre ut i bukten, men förgäves.

Rebecka Netzler och Vilma Bobeck väntade hela dagen på en starttid.

– Det är typiskt segling. Men de känns coola tjejerna, mindre stressade än de andra. Det är inte roligt, men det är värre för publiken, säger Sveriges förbundskapten Magnus Grävare.

"Fått mycket energi"

Själva verkade de inte så brydda över att ha behövt vänta. De var bara på vattnet i cirka en halvtimme.

ANNONS

– Vi har fått mycket energi av i dag. Vi har sparat energi och fått känna av nerverna på våra konkurrenter, och vi upplever att vi hanterade det bättre än de andra, säger Vilma Bobeck när duon kommit in med båten igen.

Netzler tillägger:

– Det är många som är nervösa och försöker sitta och tagga i gång. Vi har bara tagit in all energi. Vi visste när vi vaknade att vi måste spara energi, och det är varmt så det är viktigt att kunna stänga av och på hela tiden.

Inför medaljracet ligger det svenska paret trea efter Nederländerna och Frankrike. Förutsättningarna finns helt klart för medalj.

Nu siktar arrangören på att de får köra under fredagen i stället. Då ser förhållandena bättre ut. Starttid är planerad till 12.10 för damerna och 13.10 för herrarna. Plan B är senare på eftermiddagen.

Klurigt i lättvind

Under torsdagen låg vindstyrkan ibland runt fyra knop, motsvarande två meter per sekund, vilket knappt är seglingsbar fart.

I de tolv racen som körts inför medaljracet har svenskorna gjort som bäst ifrån sig när vinden friskat i mer, och de har själva också sagt att de trivs i hårdare vindar.

– Den här regattan har vi gått väldigt fort i lättvinden, men under lättvindsdagarna hade vi klurigare att hitta rätt på banan och göra rätt vägval, säger Bobeck.

ANNONS

I övrigt har det varit en dålig dag för svensk segling. Josefin Olsson, som kör Ilca 6, tidigare laser radial, slutade på 36:e plats av 43 tävlande och Johanna Hjertberg, som kört den nya OS-klassen i vindsurfing, har seglat klart. Hon slutade på 20:e plats av 24.

ANNONS