Landslagschefen Anders Byström.
Landslagschefen Anders Byström. Bild: MAXIM THORÉ

Svenska landslaget bröt mot coronaregler – riskerar straff

En av de svenska ledarna slarvade med munskyddet under gårdagens tävlingar i Val Müstair. Nu kan det svenska skidlandslaget straffas med böter, uppger Expressen.
– Det här har jag inte hört någonting om, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till tidningen.

ANNONS
|

Årets Tour de ski lyder under tuffa corona-regler, för att minska smittspridningen. Det internationella skidförbundet FIS har, enligt Expressen, för att se till att dessa regler följs börjat samla in bevis mot åkare och ledare som inte hanterar exempelvis munskydd på rätt sätt.

Efter att ha inlett arbetet med att dela ut varningar kommer man nu gå vidare med att ge böter till de som inte följer reglerna. Man kan också riskera att bli av med sin ackreditering – och tvingas lämna tävlingen.

Nu skriver Expressen att tre fall har lett till böter. Ett av dem är en ledare i det svenska landslaget.

ANNONS

– Det handlar om fall där folk inte följt instruktionerna från tävlingsledningen. Det är obligatoriskt att använda munskydd, även i coachzonerna under tävling. Det handlar om ledare från nationerna Sverige, Ryssland och Frankrike. Vi delar ut böter till nationerna, inte till den enskilda personen, säger jurymedlemmen Jussi Prykäri till tidningen.

Böterna motsvarar 2 300 svenska kronor.

ANNONS