Sveriges Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson.
Sveriges Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenska medaljseglingen skjuts upp

Det blir ingen medaljsegling i OS för Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson i klassen 470 på onsdagen. Det görs ett nytt försök på torsdag.
– De känns lugna, redo, säger förbundskapten Magnus Grävare.

ANNONS
|

Dahlberg/Karlsson ligger fyra i totalställningen och har vid en topplacering i medaljracet en god chans på medalj i vattnen utanför Marseille.

Men vindförhållandena har varit mycket nyckfulla under hela OS-seglingen med lätta vindar och inställda eller uppskjutna race som följd.

Dahlberg/Karlsson skulle kört i ett fjärde race under onsdagen men vid 16.30 meddelade tävlingskommittén att det är inställt.

"Lite överraskad"

– Jag blev nästan lite överraskad att det var så nära att vi fick segla. Så vi var förberedda på väntan, att vara redo, men inte lägga för mycket energi, säger förbundskapten Magnus Grävare, själv gammal OS-seglare.

På onsdagen har vindstyrkan varierat kraftigt, från uppemot 7–8 meter per sekund till nedåt 2 meter per sekund, vilket knappt är seglingsbar fart.

ANNONS

Två planerade medaljrace kunde ändå köras under de knappa två timmar som vinden friskade i – dam- respektive herrklassen i enmansjollen Ilca 6 och 7. Men under herrarnas race tog sig båtarna knappt i mål.

Därför får svenskhoppen vänta en dag på att slåss om medaljerna. Arrangören siktar på att köra racet på torsdagen, och då ser vindprognosen bättre ut.

"De har allt"

Det blev heller ingen start i medaljracet för katamaranklassen Nacra 17 på onsdagen, båtarna gav sig ut på vattnet inför en eventuell start bara för att vända hem igen. Där seglar svenskparet Emil Järudd och Hanna Jonsson, men de ligger nia i totalen och har ingen chans på medalj.

De är såklart besvikna över det men tror stenhårt på paret Karlsson och Dahlberg.

– De har rutinen, de har allt. Det är bara att de ska få till det i det lilla racet. Och det tror jag på, säger Emil Järudd.

ANNONS