Jonatan Hellvig och David Åhman. Arkivbild.
Jonatan Hellvig och David Åhman. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenska OS-hoppen sparrar mot världspar i Sverige

David Åhman och Jonatan Hellvig tar emot några av sina största OS-konkurrenter på hemmaplan inför spelen i Paris.
Både världstvåorna från Brasilien och världstreorna från Tyskland kommer till Sverige i sommar för att sparra mot den svenska beachvolleyduon.

ANNONS

På tisdagen invigdes en ny beachvolleybollplan vid Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön utanför Stockholm. Sveriges OS-hopp David Åhman och Jonatan Hellvig spelade de första bollarna på den nya planen som blir parets bas i förberedelserna inför sommarspelen i Paris där beachvolleyn inleds den 27 juli.

Under OS-uppladdningen kommer 22-åringarna Åhman och Hellvig, regerande Europamästare och rankade som världsettor efter en framgångsrik säsong på världstouren, att få besök av två världslag och tillika OS-konkurrenter.

Både Brasiliens George Wanderley och André Stein, rankade tvåa i världen, och Tysklands Nils Ehlers och Clemens Wickler, rankade trea, kommer till Sverige för att OS-ladda på Bosön.

ANNONS

"Superkul"

– Det är jätteskönt för oss att vara på hemmaplan för en gångs skull och slippa att åka iväg till andra länder för att träna med bra lag. Superkul att fler lag vill komma hit och att vi har den här banan, säger David Åhman.

– Det är en väldigt bra möjlighet för oss att kunna få ännu högre nivå på motstånd som vi möter, säger förbundskaptenen och tränaren Rasmus Jonsson.

Exakta datum för när paren George/André och Ehlers/Wicklers kommer till Sverige är inte klara. Det återstår även två världstourtävlingar i juli före OS, i Gstaad, Schweiz, och Wien, Österrike.

VM-silver i oktober

– De väntar på besked från sina olympiska kommittéer och behöver göra läkarundersökningar. Men det är bokat att de kommer, säger Jonsson.

Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson, som för ett par veckor sedan tog U22-EM-guld för Sverige, blir en ytterligare tränings- och sparringpartner för Åhman/Hellvig, VM-silvermedaljörer i oktober, på Bosön inför OS.

– Vi kör mest träningar, men vi håller det matchlikt. Vi spelar ju mot varandra men sedan kanske vi inte räknar bäst av tre set till tjugoett utan kör något annat. Men vi får se, vi kanske spelar någon träningsmatch mot dem också, säger Jonatan Hellvig.

Brasiliens André Stein, vänster, och George Wanderley, höger, vann de panamerikanska mästerskapen i oktober. I sommar kommer de till Sverige för ett läger inför OS på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild.
Brasiliens André Stein, vänster, och George Wanderley, höger, vann de panamerikanska mästerskapen i oktober. I sommar kommer de till Sverige för ett läger inför OS på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild. Bild: Esteban Felix/AP/TT
ANNONS