Svenska stjärnors rekord kan strykas

ANNONS
|

Beslutet ska ha fattats av EAA, det Europeiska Friidrottsförbundet, på söndagen enligt dokument som Ilta-Sanomat har kommit över.

Redan i januari berättade EAA att man tagit ut en grupp som skulle se över de gällande rekorden, detta då många av de bästa resultaten misstänkts vara satta av friidrottare som varit dopade.

Bland de som finnspå listan av potentiella rekordhållare som kan bli av med sina rekord finns bland annat Carolina Klüfts från 2007 och Patrik Sjöbergs från 1987. Dessutom har flera svenskar inomhusrekord.

Kajsa Bergqvist, Abeba Aregawi och Sanna Kallur ser alla ut, om Ilta-Sanomats uppgifter stämmer, att bli av med sina europeiska rekord.

ANNONS

"Skulle vara jävligt surt"

Deras rekord kommer, tillsammans med andra rekord satta för 1 januari 2018, att kallas "gamla rekord". Carolina Klüft har tidigare pratat med Sportbladet om rekordstrykningen.

– Självklart skulle jag tycka det vore skittråkigt att bli av med mitt rekord som jag vet är helt rent och rättvist – det skulle vara jävligt surt. Det är inte så att jag skulle slå mig blodig för att stoppa det här förslaget. Vill man slopa rekorden för att framtida generationer ska få det mer rättvist tänker inte jag som gammal avdankad friidrottare ställa mig i vägen för det, sa hon .

Även världsrekorden kan i framtiden strykas av samma anledning. IAAF, det Internationella Friidrottsförbundet, ska ha ett möte senare i år och diskutera en nollställning av världsrekorden.

ANNONS