Svenske OS-hjälten Klas Lestander död – blev 91 år gammal

1960 vann Klas Lestander den första olympiska guldmedaljen någonsin i skidskytte.
Nu har OS-hjälten gått ur tiden, 91 år gammal, något Sportbladet var först att rapportera om.
– Han somnade in lugnt och fint, säger sonen Dan Lestander.

ANNONS
|

Skidskytten Klas Lestander föddes 1931 i Arjeplog. På OS i Squaw Valley, USA, 1960 blev han historisk när han blev den förste olympiske mästaren i skidskytte någonsin.

Loppet, som var det första skidskytteloppet någonsin på OS, var ett distanslopp på 20 kilometer. Klas Lestander hade den 15:e bästa åktiden av de 30 deltagarna som var med, men tack vare att han sköt fullt vann han loppet.

– Det var ganska speciellt. På den tiden hade man ju bara en chans att vinna. Det var ett enda lopp, berättar sonen Dan Lestander för Sportbladet.

Klas Lestander, som skulle ha fyllt 92 år i april, gick bort natten till fredagen hemma i Arjeplog. Sonen Dan Lestander och hans bror Ulf fanns vid pappans sida de sista timmarna.

ANNONS

– Han har varit helt klar, men man känner de sista dagarna att kroppen blivit trött och så. Så vi åkte upp igår kväll, kände att vi ville va med honom.

När GP når Dan Lestander är han på väg från Arjeplog hem till Luleå.

– Vi hade en fin stund, han somnade in lugnt och fint. Det kändes ändå som han hunnit vara med och hunnit ställa till mycket saker i sitt liv, så det kändes som fint att kunna vara med på slutet. Samtidigt är det hemskt, även om man vet att vi alla den vägen ska vandra, när det väl händer är det hemskt och sorgligt och svårt att förstå, säger han.

Några veckor tidigare firade familjen jul tillsammans.

– Han har ju varit jätteklar och med under julen så vi var i vår familj och spelade julklappsspel och han var i jättebra form, även om han var lite trött, berättar Dan Lestander.

ANNONS