Michala Møller och Anna Lagerquist i en närkamp.
Michala Møller och Anna Lagerquist i en närkamp. Bild: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Sverige gruppsegrare trots mardrömsstart

Sverige fick en riktig mardrömsstart i den sista gruppspelsmatchen men efter en bragdartad andra halvlek mot Danmark kunde man till slut säkra gruppsegern trots förlust 23–25.
– Det var viktigt att vinna gruppen, vi visste att varje mål räknas, säger Anna Lagerquist i TV6/Viaplay.

|

Sverige hade möjligheten att göra Danmarks väg till semifinal i praktiken omöjlig men de danska spelarna gjorde det svenska lagets sista gruppspelsmatch till en riktig kamp.

Den svenska starten kan inte beskrivas som annat än en mardröm. En kvart in i matchen hade bara ett blågult skott letat sig in bakom Sandra Toft.

– Vi kom fel in i matchen, bränner väldigt mycket lägen och det blir stressat, säger Lagerquist.

Det danska försvaret lyckades neutralisera de svenska nyckelspelarna Jamina Roberts och Nathalie Hagman samtidigt som Sandra Toft stoppade de skott som tog sig förbi den danska försvarsmuren.

"Bara att komma tillbaka"

I halvtid hade Sverige en effektivitet på 23 procent medan danskorna satt 65 procent av sina lägen och gått ifrån till förkrossande 13–5.

Men hoppet om att hitta tillbaka till formen som gett två inledande svenska segrar i EM fanns kvar.

– Det är bara att komma tillbaka med ny energi och tänka att det är en ny match. Kan de göra 13–5, kan vi göra 13–5, sade Linn Blohm i pausintervjun med TV6/Viaplay.

För den mer pessimistiskt lagda handlade det dock om att minimera skadan. Målskillnaden kan avgöra mycket i handboll. Samtliga lag från Sveriges grupp skulle vid dansk seger ta med sig två poäng in i mellanrundan, dit bara Norge tar med sig fler. I slutet av den går två lag till semifinal.

Sverige hade dessutom gruppsegern att spela för. Inför matchen hade blågult ett övertag på sex mål.

Axnérs storspel

Det var ett annat Sverige som kom ut i den andra halvleken. Förbundskapten Tomas Axnér bestämde sig för att spela ut sina jokrar. De spelare som inte fått lika mycket speltid i de tidigare matcherna var inte lika lästa av danskorna. En av dem var Tyra Axnér som kom in och satte nio mål och därmed var den största faktorn till att Sverige vann den andra halvleken och även gruppen trots 23–25-förlusten.

– Överjordiskt bra, säger expertkommentatorn Claes Hellgren om Axnér i TV6/Viaplay.