Sveriges Johanna Rytting Kaneryd (till höger) jublar med Matilda Vinberg (i mitten) och Fridolina Rolfö efter sitt 3–0-mål borta mot Irland i EM-kvalet. Bild: Jessica Gow/TT

Sverige vann för cancersjuka landslagschefen

Tre viktiga EM-kvalpoäng – och tre poäng för landslagets hjärta.
Sverige vann med 3–0 borta mot Irland i Dublin och kunde ge den cancersjuka landslagschefen Marika Domanski Lyfors den bästa presenten hon kunde få.

”Vi är med dig, Marika”. Budskapet var tryckt på ryggen av en landslagströja som de blågula fotbollsdamerna höll upp under lagfotograferingen innan avspark inför 22 169 åskådare på den irländska nationalarenan Aviva Stadium i Dublin.

Efter 3–0-segern hyllade tvåmålsskytten Johanna Rytting Kaneryd landslagschefen.

– Vi spelar för Marika där hemma. Jag hoppas hon är stolt över oss, säger hon till TV4.

Under våren kom beskedet att Marika Domanski Lyfors – landslagschef för damerna sedan 2008 – har drabbats av en elakartad hjärntumör, som inte går att operera bort.

Behövde vinna

Samlingen för dubbelmötet med Irland i EM-kvalet är den första utan 64-åringen på plats.

– Marika är hjärtat i det här landslaget. Jag vet att hon kommer att kolla och jag hoppas att vi kan göra henne stolt och vinna, sade lagkaptenen Kosovare Asllani inför matchen.

Sverige behövde vinna även av andra anledningar. Efter en poäng på de två inledande kvalmatcherna mot England (1–1) och Frankrike (0–1) lär Sverige behöva ta full pott mot Irland för att kunna utmana om de två direktplatserna till EM i Schweiz nästa sommar.

Anfallaren Johanna Rytting Kaneryd har gjort en fin säsong i den engelska ligamästaren Chelsea och nu kunde 27-åringen ge Sverige ledningen i den 26:e minuten.

Asllani upptäckte mycket yta till höger i straffområdet och en framrusande Rytting Kaneryd kunde skicka in 1–0 bakom Courtney Brosnan i hemmamålet.

Några minuter senare borde Sverige fått en straffspark när Filippa Angeldahl sparkades ner av Jess Ziu, men den ungerska domaren Katalin Kulcsár friade.

Nollpoängaren Irland har ännu inte gjort något mål i EM-kvalet. Nu hade irländskorna ett par bra lägen att spräcka målnollan mot Zecira Musovic, som fick chansen i det svenska målet.

Rytting Kaneryds mål var hennes fjärde fullträff i landslaget på 43 landskamper. Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö – som nyligen tog sin andra raka Champions League-titel – är mer van vid att näta i landslagströjan.

"Älskar sådana här matcher"

I den 66:e minuten kom Rolfös 30:e landslagsmål på 86 landskamper. Då kunde 30-åringen i lugn och ro skruva in 2–0-målet i det bortre hörnet.

Rytting Kaneryd ville dock förbättra sin målskörd – i den 86:e minuten skickade 27-åringen in även 3–0 och tre viktiga EM-kvalpoäng var säkrade.

I matchintervjun med TV4 var anfallaren nöjd.

– En otrolig lättnad. En skön känsla, så klart, säger hon och fortsätter:

– Det känns som en matchbild som passar mig, mycket yta. Jag älskar sådana här matcher.

På tisdag möts lagen igen på Friends arena i Solna. Frågan är om högerbacken Nathalie Björn kan spela då. Björn var tillbaka i startelvan efter skada, men byttes ut efter första halvlek efter att ha fått en smäll tidigt i matchen.