Handbollsdamerna jublar efter segern mot Sydkorea i OS-gruppspelet. Sverige är därmed klart för kvartsfinal.
Handbollsdamerna jublar efter segern mot Sydkorea i OS-gruppspelet. Sverige är därmed klart för kvartsfinal. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Sverige till kvarten – jagar topplacering

Handbollsdamerna säkrade en kvartsfinalplats i OS i Paris.
Efter förlusten mot Danmark senast besegrades Sydkorea med 27–21.
– Skönt att vi slipper spela sista matchen med kniven mot strupen, säger lagkaptenen Jamina Roberts.

ANNONS
|

Sverige möter Slovenien, tabelljumbo inför torsdagens matcher, i gruppspelsavslutningen på lördag och jagar en så bra slutplacering som möjligt inför kvartsfinalerna.

– Vinner vi i övermorgon också har vi i alla fall gjort allt vi kan för att få en bra placering i gruppen. Vi har chansen på förstaplatsen om vissa resultat går vår väg, säger Roberts vars Sverige står på sex poäng efter tre segrar på fyra matcher.

"Bara att skärpa till sig"

Svenskorna tog ett tidigt grepp mot Sydkorea, men darrade till i mitten av andra halvlek när 20–14 plötsligt förvandlades till 20–18.

– Vi hade slarvat så det var bara att skärpa till sig. Det känns som vi ganska tidigt i matchen känner att det här har vi och så blir vi lite lata och bekväma. Vi gjorde det vi skulle och inte mycket mer, säger Roberts.

ANNONS

Andramålvakten Evelina Eriksson OS-debuterade med elva räddningar och var 34-procentig mellan stolparna.

– Det var kul, riktigt kul. Det var som vi trodde på förhand, en lite svajig match, vi blir kanske lite uttråkade i försvar, de står länge och spelar och kommer med lite konstiga avslut, säger hon.

Spektakulär räddning

Eriksson gjorde en spektakulär frilägesräddning i andra halvlek när hon fick upp ena foten i öronhöjd.

– Jag får titta på den i efterhand. En hel del teknik är det så klart, men så får man gå på lite feeling också, säger 27-åringen som spelar för Bukarest till vardags.

Johanna Bundsen vilades nästan helt, hon kom in och gjorde två straffräddningar i andra halvlek.

Emma Lindqvist blev målbäst med fem fullträffar.

Förbundskaptenen Tomas Axnér var framför allt nöjd med det svenska försvarsspelet. Däremot tycker han offensiven kunde ha varit vassare:

– De bjuder på en hel del förstalägen som vi normalt sett inte får, där tycker jag vi skulle ha kunnat vara enklare och rakare.

Vinner Sverige över Slovenien blir laget som sämst tvåa i gruppen och får en enklare kvartsfinalmotståndare från den andra gruppen.

– Vi ska förbereda oss på att göra allt för att vinna den matchen. Vi har fortfarande också en möjlighet att vinna gruppen, säger Axnér.

ANNONS

Han kan dock tänka sig att vila spelare i gruppavslutningen:

– Vi är här med 14 spelare, jag är inte rädd för att använda någon i den här truppen. Har vi möjlighet att vila bärande spelare så kommer vi att göra det.

ANNONS